Uskoro počinje izgradnja vetroparka Trusina u Nevesinju

 

Foto: Ilustracija Energetski portal

Proces davanja koncesije za gradnju vetroparka Trusina u Nevesinju je završen, a izgradnja bi trebala početi u narednom periodu.

Kako je kazao Siniša Bratić, v.d. načelnika Odjeljenja za privredu i društvene delatnosti Opštine Nevesinje, plan je da ovaj vetropark na mreži Elektroprivrede Republike Srpske bude u novembru 2019. godine.

– Ukupna instalisana snaga vetroelektrane je 49,5 megavata, sastoji se od 15 turbina, odnosno vetrenjača od 3,3 megavata pojedinačne snage.

Opremu za gradnju isporučuje danska kompanija Vestas, a ona će biti izabrana i kao firma koja će održavati ove nevesinjske vetroelektrane, rekao je Bratić.

Firma Eol Prvi radiće na gradnji ovog vetroparka, zajedno sa londonskom kompanijom Kermas i Opštinom Nevesinje, a vrednost projekta je 140 miliona maraka.

Inače, ovo je projekta koji je posljednji put najavljivan 2016. godine kada je rečeno da će u rad park biti pušten 2017, međutim, to se nije desilo. Realizacija projekta prolongirana je još nekoliko puta, a problem je, kako je istakao Bratić, dugotrajna procedura oko dobijanja koncesije i ostale procedure koje su bile potrebne za dobijanje dozvola za gradnju i rad ovog vetroparka.

– Gradnja vetroelektrane će značiti mnogo za Nevesinje, bit će iskorišćena vetroenergija, veliki potencijal kojim raspolaže opština. Najveći značaj će biti to što će opština imati godišnji prihod oko 700.000 KM, a tu su i očekivana zaposlenja radnika, istakao je Bratić, i dodao kako Opština ima udeo od tri posto vlasničke strukture u firmi Eol Prvi.

Milisav Pajević

Izvor: Oslobođenje/ Minela Pamuk