Uskoro početak izgradnje VE „Podveležje“ u BiH

Region | Vetar

vetro

Generalni direktor „Elektroprivrede Bosne i Hercegovine“ gospodin Bajazit Jašarević izjavio je za Avaz.ba da je na poslednjoj sednici Nadzornog odbora „Elektroprivrede Bosne i Hercegovine“ usvojen koncept realizacije vetroelektrane „Podveležje“. Kako je istakao, trenutno je tehnička specifikacija na odobrenju u banci, a u narednom periodu očekuje se nabavka vetrogeneratora i početak izgradnje pristupnih puteva i platoa jer su svi uslovi za izgradnju vetroelektrane ispunjeni.

Podsetimo, vetroelektrana „Podveležje“ će se nalaziti u Bosni i Hercegovini na lokacijama Mali grad i Svetigora. Elektrana će imati 16 vetrogeneratora instalisane snage 48MW, a očekuje se da će godišnje proizvoditi oko 120GWh električne energije. U planu je da vetroelektrana „Podveležje“ počne sa radom krajem 2018. godine.

Nemačka razvojna banka (KfW) je za ovaj projekat odobrila „Elektroprivredi“ Bosne i Hercegovine kredit u iznosu od 65 miliona evra. Osim putem kredita, bosanska „Elektroprivreda“ će finansirati ovaj projekat i sopstvenim sredstvima u iznosu od 6,8 miliona evra.

Sandra Jovićević

foto: phys.org