Uskoro otvaranje poglavlja energetike u pregovorima sa Evropskom unijom

Srbija

Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije gospođa Mirjana Filipović izjavila je da je oblast energetike spremna za otvaranje poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom.

Ona je istakla da su svi problemi koji su usporavali ovaj proces otklonjeni, a navela je i da je jedan od najvažnijih bio formiranje obaveznih rezervi energenata. Prema njenim rečima, pri resornom ministarstvu je formirana odgovarajuća uprava za ovo pitanje, a do kraja ove godine bi trebalo da budu formirane obavezne rezerve energenata.

Gospođa Filipović je istakla i da je jedan od problema bio i restruktuiranje JP „Srbijagas“. Međutim, i ovo je rešeno, a pripremljen je i plan za restruktuiranje ovog preduzeća koji je odobrila Eneregtska zajednica.

Državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike gospođa Mirjana Filipović izjavila je i da je pripremljen projekat za Transbalkanski koridor, kao i da se uskoro očekuje potpisivanje ugovora između „Elektromreže Srbije“ i Rumunije. Ovaj koridor će biti dug oko 150 kilometara, a omogućeće prenos električne energije između Srbije i Rumunije uz minimalne gubitke.

Sandra Jovićević