Uskoro otvaranje berze električne energije SEEPEX

Srbija

cid-126680-455-253-BM-III-konferencija-trziste-struje-govornici balkanmagayin.net

U sredu 18. novembra 2015. godine održana je treća međunarodna konferencija „Regionalno tržište električne energije“.

Državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije gospođa Mirjana Filipović izjavila je da su doneta sva zakonska i podzakonska akta koja omogućavaju tržište električne energije, kao i da se uskoro očekuje otvaranje berze električne energije SEEPEX. Kako je istakla, berza električne energije SEEPEX omogućiće da Srbija postane lider u regionu, ali postoji mogućnost da donese dobit od naplate carina, poreza, taksi, kao i od povezivanja istoka i zapada na berzi. Dodala je i da se do kraja 2015. godine očekuje i usvajanje Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Direktor kompanije „EPS snabdevanje“ gospodin Dejan Jeremić istakao je da će od 1. januara 2016. godine postojati samo dva pravna lica – operater distributivnog sistema „EPS Distribucija“ i EPS grupa. Naveo je da će „EPS distribucija“ biti organizovana kao kompaktna kompanija koja će po istim standardima pružati jednake usluge svim učesnicima na tržištu, dok će proizvodnja uglja, proizvodnja električne energije, energetske i korporativne usluge biti u grupaciji EPS.

Član Saveta Agencije za energetiku gospođa Ljiljana Hadžibabić istakla je da je na regionalnom nivou potrebno uspostaviti stabilnu investicionu klimu, tržišne cene kao odnos ponude i potražnje, ali i veću energetsku efikasnost. Osim toga, potrebno je poštovati propise iz oblasti zaštite životne sredine jer je energetika jedan od najvećih zagađivača. Ona je dodala da se u okviru Berlinske inicijative, koja je formirana u avgustu ove godine za pet balkanskih zemalja i Kosovo, razmatra izgradnja interkonekcija, transbalkanskog koridora, razvoj balansnog tržišta i razvoj spot tržišta električne energije. Takođe je navela da je Srbija jedan od najvećih potrošača električne energije u regionu, kao i da je potrebna izgradnja baznih kapaciteta, ali i povećanje cene električne energije zbog daljeg razvoja tržišta.

Razgovaralo se i o investicijama u energetiku, liberalizaciji tržišta električne energije u regionu, potrošnji električne energije, fosilnim gorivima, obnovljivim izvorima energije, obavezama prema Energetskoj zajednici, ceni električne energije.

Treću međunarodnu konferenciju „Regionalno tržište električne energije“ organizovali su Vesna info, izdavač BalkanMagazina, a pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike i u partnerstvu sa EPS-om.

Sandra Jovićević

foto: balkanmagazin.net