Uskoro javni poziv za izgradnju mini hidroelektrana na preostalim lokacijama u Srbiji

Srbija

ministarstvo energetikePredstavnici 20 lokalnih samouprava i Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine sastali su se juče u prostorijama ovog ministarstva kako bi razgovarali o predstojećem javnom pozivu za izgradnju mini hidroelektrana.

Gospodin Dejan Trifunović, pomoćnik ministra za elektroenergetiku, prisustvovao je ovom sastanku na kojem se, između ostalog, govorilo i o koracima koje je resorno ministarstvo preduzelo u okviru izbora lokacija i dobijanja dozvola. Predstavnicima opština su predstavljeni i zakoni u oblasti obnovljivih izvora energije, kao što je Nacionalni akcioni plan, različite uredbe, novi Zakon o energetici.

Naglašeno je da će investitori lakše dobijati dozvole za gradnju ovakvih projekata, ali i da su zakoni napravljeni tako da će ceo proces dodeljivanja lokacija biti transparentan. S druge strane, predstavnici opština su izložili i svoje probleme u vezi sa dobijanjem dozvola. Jedan od najčešćih uzroka za ostajanje bez lokacijskih i građevinskih dozvola su nerešeni odnosi među vlasnicima lokacija, kažu iz lokalnih samouprava.

Podsetimo, Ministarstvo energetike je u februaru ove godine raspisalo javni poziv za izgradnju mini hidroelektrana na 317 lokacija, a u junu je potpisan Trojni memorandum o razumevanju kojim se odobrava izgradnja 212 MHE. Za preostale lokacije mini hidroelektrana investitori će moći da konkurišu čim Ministarstvo energetike raspiše drugi javni poziv.