Uskoro izgradnja postrojenja na deponiji Vinča

Vesti | Upravljanje otpadom

Foto: beograd.rs

Izradnja prvih postrojenja na deponiji u beogradskom naselju Vinča mogla bi da počne do kraja godine, najavio je gradski menadžer Goran Vesić.

Grad Beograd je krajem septembra potpisao ugovor o javno-privatnom partnerstvu za deponiju u Vinči potpisao sa konzocijumom u kojem su francuska firma Suez Groupe SAS i japanska firme i – Environment Investments Limited.

– Vrednost ovog javnog-privatnog partnerstva je u ovom trenutku 333 miliona evra, a može biti i veća u zavisnosti kako će se razvijati projekat, rekao je Vesić novinarima prilikom obilaska deponije u Vinči.

Dodao je da je sadašnja deponija pred zatvaranjem „jer su njeni kapaciteti na izdisaju“.

– Uradićemo izmenu plana detaljne regulacije do oktobra, jer je to uslov da počnu radovi na deponiji, kazao je Vesić.
On je istakao da je deponija u Vinči među deset najneuređenijih deponija u svetu, a jedna od dve u Evropi.
– Sramota je da imamo ovako neuređenu deponiju na kojoj žive neki ljudi na kilometar od Dunava. Kad se završe radovi imaćemo ovde proizvodnju i struje i energije za toplovod, rekao je Vesić.

Po njegovim rečima, 2011. godine je plan bio da se u izgradnju deponije u Vični investira 179 milona evra, a sada je obzbeđeno 330 miliona evra, bez ikakvog rizika za gradske finansije.

Vesić je rekao da u Evropi postoji 400 ovakvih deponija, i da su uspeli da dobiju najpovoljniju i najnižu cenu u odnosu na sve deponije koje su urađene na ovaj način.

– Francuske kompanije bi želele sve više da rade sa srpskim preduzećima i Vladom Srbije. Zato ove nedelje organizujemo veliki biznis forum Francuska – Balkan, rekao je Frederik Mondolini ambasador Francuske i istakao da se radi o projektu koji je veliki izazov za životnu sredinu.

– Moramo se izboriti sa ovom ogromnom planinom smeća što pre, a zaštita životne sredine je jedan od standarda Evropske unije, rekao je Đunići Marujama. ambasador Japana i dodao da japanska vlada i kompanija podržavaju rešavanje problema u Vinči.

Izvor: Beta

Milisav Pajević