Uskoro grejanje iz elektrane na biomasu u Padinskoj skeli

Srbija | Biomasa

biomasa garfondapv.org.rs

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije gospodin Aleksandar Antić, gradonačelnik Beograda gospodin Siniša Mali i ambasador Švajcarske njegova ekselencija gospodin Filip Ge potpisali su danas Aneks Sporazuma o realizaciji projekta „Kombinovana toplana – elektrana (KTE) u Padinskoj skeli koja za gorivo koristi biomasu“.

Projekat predviđa izgradnju tog energetskog objekta, energetsku rehabilitaciju Osnovne škole „Olga Petrov“ i bolnice „Dr Laza Lazarević“, kao i izgradnju toplovoda, a aneksom su obezbeđena dodatna sredstva Vlade Švajcarske u iznosu od 1,2 miliona evra i 500 hiljada švajcarskih franaka.

Gospodin Antić je rekao da dodatna sredstva omogućavaju izgradnju CHP postrojenja, što predstavlja jednu od tri faze projekta ukupne vrednosti više od 10 miliona evra, a čiji se završetak očekuje do 2018. godine. Prema njegovim rečima, Srbija ima obavezu da do 2020. godine dostigne 27 odsto ukupne potrošnje energije iz obnovljenih izvora, a do 2018. godine uštedu energije do 8 odsto. Kako je istakao, projekat sadrži tri segmenta – izgradnju CHP postrojenja, izgradnju toplovoda i energetsku sanaciju Osnovne škole „Olga Petrov“ i bolnice „Dr Laza Lazarević“. Potvrdio da je energetska sanacija škole završena, a da se do polovine ove godine očekuje i sanacija bolnice, dodavši da sada postoje svi uslovi za izgradnju CHP postrojenja.

Gospodin Mali je naglasio da je današnje potpisivanje aneksa važno jer je reč o jednoj od prvih kombinovanih elektrana na biomasu, navodeći da se taj materijal do sada bacao, a ubuduće će se koristiti za proizvodnju struje. On je ocenio da će pomenuta dva javna objekta koja će koristiti tu energiju povećati energetsku efikasnost i smanjiti račune. Grad će kroz izgradnju toplovoda uložiti oko 1,5 miliona evra, rekao je on uz napomenu da se radi na još nekoliko sličnih projekata, a jedan od njih ima cilj da do 2022. godine u Beogradu nema kotlarnica, pri čemu ih je prošle godine zatvoreno sedam.

Gospodin Ge rekao je da Švajcarska podržava projekte u Srbiji koji se tiču energetske efikasnosti, ekonomskog razvoja i obrazovanja.

izvor: srbija.gov.rs

foto: garfondapv.org.rs

Sandra Jovićević