Uskoro automatska protivgradna zaštita u slivu reke Drine

Vesti | Srbija

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović i ministar poljoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić postigli su dogovor o realizaciji zajedničkog projekta automatske protivgradne zaštite u slivu reke Drine.

Foto: pixabay

Nedimović je, nakon sastanka u Gradskoj upravi Sremske Mitrovice, u izjavi za novinare rekao da će ovaj projekat, čija će ukupna vrednost iznositi približno milion evra, biti realizovan 2020. godine, dok će za mesec dana biti potpisan Sporazum o implementaciji.

On je istakao da će direktnu korist imati poljoprivredni proizvođači u Srbiji, najviše oni koji žive uz Drinu, i dodao da će Vlada Republike Srbije pomoći Vladi Republike Srpske da implementira ovaj sistem.

Ministar je precizirao da će dogovoreni zajednički projekat automatske protivgradne zaštite biti implementiran na prostoru Republike Srpske, od Milića, odnosno Vlasenice do Gacka.

Tamo ćemo, kako je objasnio, na osnovu zajedničkog sporazuma, sa 25 do 30 automatskih protivgradnih stanica braniti prostor koji se nalazi uz Drinu, gde smo imali najviše problema prethodnih godina.

Nedimović je ukazao na problem koji se odnosi na to što već 30 godina ne postoje sporazumi između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije oko načina upravljanja protivgradnim raketama, i dodao da je danas dogovoreno kako da se to pitanje reši u skladu sa postojećom regulativom.

On je naglasio da je dobro što je institucija koja se u Republici Srpskoj bavi protivgradnom zaštitom na adekvatnom nivou osposobljenosti u smislu opreme, tako da zajedničke aktivnosti mogu lako da se sinhronizuju.

Nedimović je naveo i da dva ministarstva imaju odličnu saradnju, i da će nastaviti da sprovode sve projekte o kojima dogovor postignu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedavajući Predsedništvu BiH Milorad Dodik.

Pašalić je ocenio da je pitanje protivgradne zaštite najvažnije za Srbiju i RS i da je reč o dobroj inicijativi, uz napomenu da je Republika Srpska u protivgradni sistem prethodnih godina uložila značajna sredstva.

Prema njegovim rečima, sa aspekta poljoprivrede, u poslednjih deset godina u RS su zabeležene samo dve godine tokom kojih nije bilo problema sa gradom.

Instalirećemo približno 230 automatskih protiivgradnih lansera. Tačno je da nismo planirali instalaciju na potezu od Milića prema Gackom, ali pošto nevreme u Srbiju uvek dolazi sa zapada, sa naše strane, naš je interes da zaštitimo građane Srbije i da pokrijemo i taj prostor, zaključio je Pašalić.

Milisav Pajević