Uskladiti proces upravljanja otpadom sa EU – zaključeno u PKS

Upravljanje otpadom

Uskladiti proces upravljanja otpadom sa EU-zaključeno u PKSNa sednici Grupacije boja i lakova koja je održana juče u Privrednoj Komori Srbije zaključeno je da je potrebno uskladiti zakonodavstvo u oblasti upravljanja otpada sa Evropskom unijom. Predstavnici ove grupacije izjavili su da je neophodno unaprediti proces upravljanja otpadom tako što bi operateri trebalo da investiraju u objekte za preradu otpada.

Predstavnik Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine gospodin Luka Starčević izjavio je da je veliki deo zakonodavstva u oblasti upravljanja otpadom usklađen sa zakonima Evropske unije, dok je savetnik predsednika Privredne Komore Srbije gospodin Siniša Mitrović izjavio da je sistem upravljanja ambalažnim otpadom dobar u načelu, ali da zakon i pravilnici moraju biti osavremenjeni.

Predstavnik Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine gospođa Suzana Milutinović govorila je o Seveso postrojenjima u kojima se skladišti opasan otpad. Inače, Seveso Direktivom sve države članice Evropske unije su u obavezi da imaju politiku za sprečavanje velikih udesa. U Evropskoj uniji je u toku primena Seveso III Direktive, dok je u Srbiji u toku implementacija Seveso II Direktive.

S.J.