Uskladiti poslovanje „Jugorosgas-transporta“ sa srpskim propisima

Goriva | Gas

Foto: Vlada Srbije

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa predstavnicima kompanije „Jugorosgas“ o sigurnosti snabdevanja gasom i usklađivanju firme „Jugorosgas-transport“ sa srpskim i evropskim propisima u oblasti energetike.

Glavna tema sastanka bile su izmene međudržavnog sporazuma sa Rusijom iz 1996. godine, kojim je i formirano preduzeće „Jugorosgas“, a koji ističe 2021. godine.

Izmenama sporazuma trebalo bi da se reguliše pitanje sertifikacije ćerke-firme „Jugorosgasa“, „Jugorosgas-transport“, kao nezavisnog operatora transporta gasa u Srbiji, čime će se rešiti dugodišnji nasleđeni problem u ovoj oblasti.

Agencija za energetiku je u julu 2019. godine donela odluku kojom se oduzima sertifikat izdat 2017. godine ovoj firmi, koji je izdat uslovno, s obzirom na to da u međuvremenu nisu ispunjeni uslovi iz Zakona o energetici, koji je usklađen sa direktivama EU u oblasti energetike.

Foto-ilustracija: Unsplash (Carl Nenzen Loven)

Rad na izmenama sporazuma trebalo bi da uključi i inicijativu za nastavak izgradnje mreže gasovoda na jugu Srbije, izgradnjom gasne interkonekcije sa Severnom Makedonijom.

Mihajlović je naglasila da je gasni sektor važan i za energetsku bezbednost Srbije, kao i za razvoj energetskog sektora.

Ona je posebno istakla značaj podrške Ambasade Ruske Federacije u Srbiji na projektima izgradnje transportne i energetske infrastrukture.

Generalni direktor „Jugorosgasa“ Aleksej Muratov rekao je da je ova kompanija u potpunosti otvorena za saradnju sa Ministarstvom i spremna na zajednički rad na boljem i efikasnijem rešavanju svih pitanja.

Izvor: Vlada Srbije