Uručeno prvih deset ugovora IPARD II programa

Vesti | Srbija
Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović uručio je prvih deset ugovora srpskim poljoprivrednicima za nabavku mehanizacije sredstvima iz IPARD II programa.

Ugovori su uručeni u Subotici gde je obeležena godina dana rada Vlade Republike Srbije, a ministar Nedimović je tim povodom poručio da će srpskim poljoprivrednicima u naredne tri godine na raspolaganju biti sredstva od ukupno 400 miliona evra.

Finansijskim sporazumom o odobravanju sredstava iz IPARD fondova za ruralni razvoj i poljoprivredu, srpskim poljoprivrednicima omogućeno je da koriste investicionu podršku u iznosu od 175 miliona evra bespovratne pomoći do 2020. godine.

Nedimović je istakao da posle osam godina priče o IPARD-u, danas Srbija ima prve konkretne ugovore.

– Ovo je za nas veliki dan i pravimo prekretnicu u poljoprivredi, jer po prvi put evropske pare idu direktno u ruke srpskih poljoprivrednika, istakao je Nedimović.

Ugovori su dodeljeni za pet poljoprivrednika koji se bave stočarstvom, četiri ratarstvom, a jedan voćarstvom.

– Nadam se da će naši poljoprivrednici u vremenskom periodu koji im je određen nabaviti mehanizaciju i dobiti povraćaj svojih sredstava i nadam se da ćemo ih narednih meseci obići i uveriti se kako mašine rade, ukazao je Nedimović.

Ministar im je poželeo da smanje troškove i povećaju kvalitet proizvodnje i upozorio da postoji kontrola trošenja sredstava, kao i zabrana otuđenja mehanizacije i vozila do određenog perioda.

Milisav Pajević