Uručena integrisana dozvola NIS-u – Rafineriji nafte u Pančevu

Srbija | Održivi razvoj

Rafinerija nafte u Pančevu, koja posluje u sastavu kompanije NIS, dobila je IPPC dozvolu o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađenja životne sredine kojom se potvrđuje da je proizvodni proces u Rafineriji u potpunosti usklađen sa najvišim domaćim i evropskim standardima u oblasti zaštite životne sredine.

Ovu dozvolu je Vladimiru Gagiću, direktoru Bloka Prerada, na svečanosti u kompanijskom poslovnom centru u Novom Sadu uručio pomoćnik pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg.

Rafinerija nafte u Pančevu prvo je energetsko postrojenje u Srbiji koje je dobilo IPPC dozvolu. Ova dozvola je najznačajniji dokument koji jedan operater može da dobije, a uručenjem dozvole Rafinerija nafte Pančevo je svrstana među najkvalitetnije proizvođače u Evropi. Time je Rafinerija nafte u Pančevu priznata i kao bitan činilac obezbeđenja kontrolisanih uslova zaštite životne sredine. Takođe, dozvola predstavlja obavezu da Rafinerija nafte Pančevo nastavi sa odgovornim odnosom pri realizaciji svih svojih aktivnosti i značajnim ulaganjima na polju zaštite životne sredine, uz primenu najboljih dostupnih tehnika (BAT – Best Avaiable Techniques).

U cilju zadovoljenja zahteva kao preduslova dobijanja IPPC dozvole, u Rafineriji nafte sprovedeni su kompleksni projekti na unapređenju zaštite životne sredine, upravljanja otpadom i povećanja energetske efikasnosti u koje je uloženo više od 3 miliona evra.

izvor: vojvodina.gov.rs

Sandra Jovićević