Uredba doneta, u planu investicije u zelenu energiju

vetar_1367491582_670x0Usvajanjem podzakonskih akta za „zelenu energiju“, država uklanja prepreke za investicije u obnovljive izvore energije, pišu današnje Novosti. U 2017. godini, planirana gradnja kod Kovina, u Plandištu, Kovačici i u okolini Vršca.

Vlada Srbije je usvojila podzakonske akte koji investitorima omogućavaju da grade vetroparkove u Srbiji. Iako se na nju čekalo godinu i po dana, Uredba o povlašćenim proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora predviđa ugovore između EPS i investitora, ali i same banke koja će kreditirati firme.

Ova odredba mogla bi da „dovede“ u našu zemlju – čak milijardu evra investicija od energije vetra, a prva na redu je izgradnja vetroparka „Čibuk“ u Kovinu snage 158 megavata, vrednog 290 miliona evra, koja se planira za proleće 2017. godine. Sada strane banke koje treba da odluče da li će finansirati projekte u Srbiji. Finansijske ustanove, EBRD, Američki investicioni fond i investitori upravo su bili najveći zagovornici usvajanja ovih akata.

Kapacitet do ukupno 500 megavata je rezervisalo više preduzeća na 15 lokacija, prenose Novosti. Tako je NIS sa kompanijom „Energovind“ rezervisao kapacitet od 102 megavata za vetropark „Plandište“, „Elektravinds K vind“ planira da u Kovačici gradi vetroturbine snage 105 megavata, a „MK fintel vind“, zajednička firma italijanske kompanije „Fintel enerdži spa“ i Miodraga Kostića, ima ukupno 83 megavata na tri objekta, među kojima su već poznati vetropark u Kuli i „Pikolina“ u okolini Vršca.

Izvor: www.novosti.rs

Vesna Vukajlović