Uređaj za dezinfekciju ruku radi na solarnu energiju

Solarni paneli postali su nezamenjiva komponenta u borbi protiv klimatskih promena. Međutim, ispostavilo se da imaju dodatni potencijal za spas sveta!

Foto: YouTube (screenshot)

Da se solarni paneli mogu koristiti u borbi protiv širenja virusa KOVID-19, dokazao je berlinski startap „SunCrafter“ koji razvija off-grid solarne generatore iz solarnih panela, pri njihovoj novoj nameni, i koji je pobedio na nedavno održanom hakatonu KOVID-19. Na ovom događaju učestvovalo je čak 12.000 ljudi iz stotinu zemalja, a među dvanaest ponuđenih tema za koje su razvijali rešenja bilo je i suzbijanje širenja virusa KOVID-19. Slične su događaje širom sveta posljednjih nedelja podržale vlade, istraživački instituti i privatne kompanije, no ovaj hakaton, usmeren na rešenja zasnovana na korišćenju fotonaponskih sistema, podržala je Evropska svemirska agencija (ESA), a finansirao ga je estonski startap „Garage48“.

Pobednička ideja „SunCrafter-a“ javila se kao odgovor na izbijanje pandemije koronavirusa, i zasniva se na korišćenju već upotrebljivanih solarnih panela koji dobijaju novu namenu – postaju uređaji za dezinfikovanje ruku! Paneli i dalje stvaraju dovoljno električne energije za napajanje posebnih UV svetiljki, čija je svetlost talasne dužine te ubija viruse, uključujući i KOVID-19.

U „SunCrafter-u“ tvrde kako je njihov uređaj siguran za ljude, odnosno ne oštećuje kožu ili oči, a još jedna njegova prednost je korišćenje panela koji su završili svoj radni vek. „SunCrafter“ ima već dovoljno iskustva u upotrebi starih solarnih panela. Radi pri Simensovom kampusu za inovacije u Berlinu i prikuplja panele iz starih komercijalnih sistema koje koristi za izradu off-grid solarnih generatora namenjenih napajanju udaljenih zajednica.

Kriza koronavirusa iznedrila je brojna izvrsna rešenja

Foto: YouTube (screenshot)

Pobeda na hakatonu znači da je berlinski tim dobio 20.000 evra za daljnji razvoj rešenja. Osnivačica i izvršna direktorka „SunCrafter-a“ Liza Venđih rekla je da kompanija sada zajedno sa svojim partnerima radi na utvrđivanju količine uređaja koja se može proizvesti u narednim nedeljama i mesecima. „Ova tehnologija bi se mogla koristiti u terenskim bolnicama, izbegličkim kampovima i urbanim siromašnim četvrtima u zemljama sa slabom snabdevenošću energijom, kao i u javnim prostorima u severnim područjima Zemlje“, izjavila je Liza Venđih.

Joana Kamenova, poslovna analitičarka iz ESA-e, bila je jedna od 180 osoba koje su volontirale kao mentori tokom hakatona i pomogle u proceni nekih predloga. „Imali smo dosta vrlo naprednih ideja za rešavanje trenutne zdravstvene krize. Kako podržavamo male kompanije koje žele pronaći izlaz iz trenutne krize? Što možemo iz nje naučiti i kako se možemo boriti protiv klimatskih promena? Vrlo je uzbudljivo razmišljati o tome kako se nova rešenja mogu razvijati korišćenjem svemirskih podataka i tehnologije, a neke od predloženih ideja bile su uistinu fantastične“, rekla je Kamenova.

Izvor: S.F./Ekovjesnik