Upravljanjem energijom u industriji moguće uštede

 

Foto: Energetika.ba

Foto: Energetika.ba

Konferencijski deo ovogodišnjeg sajma „Energa 2018“ privukao je veliko interesovanje učesnika, kojih je više od 200, ali i brojnih izlagača, posetilaca i predstavnika medija koji u tri konferencijska dana imaju priliku čuti brojne relevantne sagovornike iz oblasti koje su tretirane u sklopu deset sesija i panel diskusija.

Drugog konferencijskog dana oblast energetske efikasnosti je dominirala i odnosila na potencijale za poboljšanje energetske i resursne efikasnosti u industriji, u okviru koje su prezentovana iskustva predstavnika Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Privredne/gospodarske komore FBiH i RS, GIZ-a – Nemačke organizacije za tehničku saradnju koja u BiH implementira brojne projekte energetske efikasnosti, te dve firme iz BiH i Slovenije koje realizuju projekte energetske efikasnosti u privrednim subjektima.

Ispravnim pristupom upravljanju energijom u industriji moguće je ostvariti značajne uštede, koje se najčešće manifestuju kroz uštedu energije.

Prvi ozbiljniji projekti u ovoj oblasti u Bosni i Hercegovini započeti su još 2003. godine, ali kako je rečeno, od tada nije mnogo učinjeno.

– Mi u okviru EU direktiva o energetske efikasnosti, koju smo obavezni primenjivati, imamo obavezu pomoći industriji u oblasti energetske efikasnosti. Naglašavam reč pomagati, jer industrija to ne može sama, zbog mnoštva organizacionih, tehničkih i ekonomskih razloga, čak i u situacijama kada privrednici žele i znaju kako bi poboljšali energetsku efikasnost u svojim društvima. Mogli smo čuti najavu usvajanja potpunijeg zakonskog okvira a koji sam po sebi neće biti dovoljan, pa je na svima nama koji smo na neki način vezani za ovu oblast da razvijemo različite mehanizme pomoći, rekla je prof. dr. Sanda Midžić Kurtagić, nacionalna koordinatorka UNIDO NCPP BH programa i moderatorka sesije.

Pomoć bosansko- hercegovačkoj industriji u poboljšanju energetske i resursne efikasnosti se ogleda u finansijskoj, savetodavnoj i stručnoj pomoći u jačanju njihovih tehničkih kapaciteta, što je osnovni preduslov za iskorak u ovoj oblasti istaknuto je na sesiji u okviru Konferencije „Energa 2018“, koja je kako su istakli učesnici, tek jedna od prvih ozbiljnih aktivnosti u BiH kada je ova tema u pitanju.

Poslednjeg sajamskog dana, danas, u okviru Konferencije planirane su tri sesije – prva će govoriti o stanju i perspektivama električnih automobila u BiH, druga o materijalima ekološke budućnosti i treća koju organizuje Privredna/gospodarska komora BiH, a u okviru koje će biti prezentovane četiri teme.

Projekat “Energa 2018” se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrijeFederalnog ministarstva zaštite životne sredine i turizma, Vlade KS, Ministarstva privrede KS. Partneri su Vanjskotrgovinska komora BiH, Privredna komora FBiH, dok su sponzori Ured specijalnog predstavnika EU u BiH, BH-Gas, Operator za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju u FBiH, UNDP i USAID, saopšteno je Press-tim “Energe 2018”.

Sajam i konferencija se završavaju danas dodelom priznanja.

Milisav Pajević