Upotreba plastike povećava potražnju za naftom

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto-ilustracija: Pixabay

Rastuća upotreba plastike i drugih proizvoda na bazi petrohemikalija podići će globalnu potražnju za naftom do 2050. godine.

Ova informacija stiže nam od Internacionalne energetske agencije (IEA) koja tvrdi da će petrohemikalije, komponente koje dobijamo iz nafte i gasa i koji se koriste u proizvodima za svakodnevnu upotrebu poput plastike, đubriva, garderobe i deterdžentata, biti odgovorne za skoro 1/3 rasta globalne potražnje nafte do 2030. godine i za skoro ½ potražnje do 2050. godine. To je 56 milijardi kubnih metara gasa do 2030 godine i 7 miliona barela nafte dnevno!

Potražnja za naftom radi transporta će verovatno opasti do 2050. godine zbog rasta industrije električnih vozila i energetski efikasnijim motorima.

Izvršni direkto IEA Dr Fatih Birol rekao je: „Naše ekonomije veoma zavise od petrohemikalija, ali taj sektor ne dobija onoliko pažnje koliko zaslužuje. Petrohemikalije su problem kada je reč o globalnoj raspravi o energiji. Naše analize pokazuju da će one imati veći udeo u potrošnji nafte od kola, kamiona i avijacije.“

Zanimljiva je informacija da zemlje u razvoju koriste i do 20 puta više plastike i 10 puta više đubriva nego razvijene ekonomije.

U izveštaju stoji da je potreba za plastikom glavni pokretač ove industrije iz energetske perspektive i da je nadmašila potražnju za materijalima poput čelika, aluminijuma i cementa, tj. da se duplirala od 2000. godine.

Petrohemikalije su nam neophodne i u proizvodnji „modernih“ energetskih sistema uključujući i solarne panele, vetroturbine, baterije, termalne izolacije i električna vozila.

Iako proizvodi na bazi petrohemikalija nude neverovatne benefite modernom društvu, ovaj izveštaj služi kao upozorenje da oni imaju niz posledica na klimu, kvalitet vazduha i vode i da predstavljaju izazove koje i dalje ne znamo da prevaziđemo.“

U izveštaju stoji: „Iako se veliki napori ulažu u reciklažu kako bi se smanjila količina plastike za jednokratnu upotrebu, naročito u Evropi, Japanu i Koreji, oni nisu dovoljni da bi iznivelisali uticaj koji ima rastuća potreba za plastikom u zemljama u razvoju.“

Milan Zlatanović

Izvor: energylivenews