Upotreba plastičnih kesa manja za 70 odsto

Vesti | Srbija | Održivi razvoj

Foto: Ministarstvo životne sredine

Od početka naplate plastičnih kesa, njihova upotreba opala je za 70 odsto, rekao je ministar Goran Trivan.

Na četvrtom zasedanju Skupštine Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEA 4) u Najrobiju, ministar je rekao da je u velikoj meri opala potražnja i interesovanje za plastičnim kesama ali da je potrebno još uticati na mentalitet potrošača.

„Srbija je posvećena postizanju ciljeva koji se odnose na zaštitu i unapređenje životne sredine, izgradnji duštva čija privreda i razvoj treba da bude u skladu sa poštovanjem prirodnog okruženja i privrežena je globalnom naporu u borbi za život i budućnost čovečanstva i svih živih bića na planeti“, izjavio je ministar na skupu u glavnom gradu Kenije.

On se sastao na marginama UNEA 4 sa šefovima delegacija država iz regiona i ministrom životne sredine iz Estonije Simom Kislerom koji predsedava skupom.

Trivan je naglasio da u Srbiji postoji značajan potencijal obnovljivih izvora energije, pre svega u biomasi, vetro i solarnoj energiji ali da se ne koristi dovoljno. Dodao je da se ulažu veliki napori u promociju recikliranja, i da je potrebno uložili velika sredstva za podsticanje inovatora u ovoj oblasti i promene svesti generacija.

UNEA 4 je najveći međunarodni skup posvećen zaštiti životne sredine, tokom njegovog trajanja zemlje članice razmatraju goruće ekološke probleme i dogovaraju nove i zajedničke akcije za unapređenje kvaliteta životne sredine.

Željka Vesić