Uoči Dana planete Zemlje puštena u rad peta pametna presa za reciklažu u Beogradu

Vesti | Srbija | Upravljanje otpadom

Foto-ilustracija: Pixabay

Akcije čišćenja okoline, razgovori o recikliranju, bioplastici i očuvanju životne sredine teme su koje obeležavaju Dan planete Zemlje. Obrazovne ustanove, predstavnici vlasti, aktivisti i svi oni koji brinu o okuženju u kom živimo, 22. aprila, na 52. Dan planete Zemlje, posebnu pažnju posvetiće planeti na kojoj živimo, jer svako od nas ima ulogu u zaštiti životne sredine.

Sve češće i sve više se priča o recikliranju, to je proces u kom se izdvajaju materijali iz otpada i onda se ponovo koriste. Reciklažom se smanjuje potrošnja prirodnih resursa, smanjuje se količina otpada i štiti životna sredina

Kada neko kaže reciklaža, većina nas prvo pomisli na limenke. One se mogu reciklirati bezbroj puta. Prilikom reciklaže 10 grama limenke, gubi se svega 0,4 grama aluminijuma, a zahvaljujući jednostavnom procesu za samo 60 dana novi proizvod se vraća u upotrebu.

Uoči Svetskog dana planete Zemlje u Beogradu je puštena u rad peta pametna presa za reciklažu aluminijumskih limenki. 

Kako je istakao gradonačelnik Beograda, prof. dr Zoran Radojičić, reciklaža je veoma značajna, kao i da su preterano trošenje resursa i gomilanje otpada dva globalna problema. 

“Putem ove akcije i koncepta postavljanja deset presa u gradu ćemo podstaći razvoj reciklaže u Beogradu, ali i dati doprinos podizanju ekološke svesti kako bismo više učestvovali u ovakvim akcijama. Mladi ljudi su kroz inovativni koncept osmislili celu akciju, tako da posle izvesnog broja skupljenih presovanih limenki putem mobilne aplikacije dobijate bodove kojima možete da ostvarite čitav niz olakšica pri kupovini u prodavnicama”, pojasnio je gradonačelnik prilikom puštanja u rad prese ispred prodavnice IDEA London u ulici Kralja Milana 28.

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, koja pomaže Beogradu u mnogim projektima u oblasti ekologije, partner je i u ovoj akciji.

Foto: Grad Beograd

„Kako bismo napredovali prema Ciljevima održivog razvoja, ključno je da se iskoristi pun potencijal digitalizacije, ali i da udružimo snage u svim sektorima. Iz ovog razloga, Nemačka razvojna saradnja podržava ovu iniicijativu koja se sprovodi u saradnji sa privatnim sektorom i Gradom Beogradom, a tiče se izazova očuvanja okoline uz podršku novih tehnologija. Svaka limenka se računa, i nadam se da će se mnogo građana priključiti ovoj kampanji i pronaći motivaciju da doprinesu boljoj budućnosti svojim delima“, rekla je Danijela Funke, direktorka Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.

Gradonačelnik je istakao da Grad Beograd u ovom trenutku ima oko 600 reciklažnih kontejnera, a uskoro će biti postavljeno još 300. Sugrađanima je podeljeno 27.000 reciklažnih kanti, a narednih meseci biće podeljeno još 25.000, a sve to u cilju da svi oni koji to žele mogu da recikliraju.

Građani koji budu reciklirali limenke na pametnim presama imaće mogućnost da ostvaruju popuste u IDEA prodavnicama putem Solagro aplikacije, a najuspešnije reciklere očekuju brojne vredne nagrade. Ostale pametne prese postavljene su u IDEA objektima u ulici Kralja Petra 74, Svetogorskoj 22, ulici Patrijarha Varnave 24, kao i na Bežanijskoj Kosi.

Pametne prese na teritoriji Beograda postavljaju se uz podršku Nemačke razvojne saradnje koju sprovodi GIZ u okviru projekta „Pametni sistem za sakupljanje limenki u gradovima“, koju zajednički finansiraju nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i kompanije Ball Packaging Europe, Mercator-S i Solagro.

Milica Radičević