20 miliona evra za finansiranje obnovljivih izvora energije

Foto-ilustracija: Pixabay

Fond Green for Growth (GGF) i UniCredit banka potpisali su ugovor o kreditu u iznosu od 20 miliona evra namenjenom za finansiranje projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije. Ovaj ugovor predstavlja početak saradnje dve vodeće institucije koji, pored finansiranja, podrazumeva i tehničku pomoć GGF Fonda u delu tehničke verifikacije i praćenja projekata.

Putem dugoročnog finansiranja po veoma povoljnim uslovima, kredit GGF-a će omogućiti ovoj banci da potvrdi poziciju jednog od vodećih igrača kada je u pitanju finansiranje obnovljivih izvora energije i da istovremeno osnaži unapređenje ovog sektora, koji je u Srbiji tek u razvoju. Takođe, na ovaj način je još jednom potvrđena strategija da kroz svoje poslovne aktivnosti kontinuirano teži da pruži podršku zaštiti životne sredine i da nastavi da ulaže u obnovljive izvore energije. U toku 2016. godine, izloženost UniCredit Grupe u sektoru obnovljive energije premašio je iznos od 9,4 milijarde evra.

Predsedavajući Upravnog odbora GGF fonda Kristofer Nouls je izjavio da novo partnerstvo sa UniCredit Bankom GGF fondu nudi mogućnost da, kroz dugoročno finansiranje, po konkurentnim uslovima, pomogne razvoju sektora obnovljivih izvora energije u Srbiji, kao i da pruži podršku misiji Fonda i promoviše ovaj sektor i energetsku efikasnost na tržištima na kojima je prisutan.

U vezi sa potpisivanjem ovog ugovora, Enriko Verdoša, član Izvršnog odbora UniCredit Banke Srbija odgovoran za Korporativno i investiciono bankarstvo je izjavio da su ponosni što nas je GGF Fond prepoznao kao partnera, spremnog da, kroz praćenje investicija u domenu obnovljivih izvora energije, doprinese daljem razvoju ove oblasti u Srbiji. Naše dugogodišnje iskustvo, sposobnost da pratimo kompleksne transakcije i finansiranje prilagodimo specifičnim zahtevima klijenata, svakako će doprineti da kroz sredstva obezbeđena ovim kreditom pružimo podršku kako postojećim, tako i novim klijentima.

izvor: seebiz.eu

Sandra Jovićević