UNICEF i Udruženje reciklera Srbije donirali respiratore Kliničkom centru Vojvodine

Vesti | Srbija | Održivi razvoj

UNICEF u Srbiji je juče, u saradnji sa donatorima, isporučio četiri respiratora Urgentnom centru Kliničkog centra Vojvodine koji će biti od značaja za pacijente ove ustanove, kako u trenutnoj situaciji izazvanoj koronavirusom, tako i ubuduće.

Foto: UNICEF

Nabavka ovih respiratora omogućena je zahvaljujući Udruženju reciklera Srbije.

“Zahvalna sam što su naše Udruženje i naši članovi bili u prilici da podrže UNICEF u nabavci najsavremenije opreme za naš zdravstveni sistem. Verujem u snagu dobra, jer samo zajedno možemo sve da prebrodimo”, izjavila je Suzana Obradović, generalna sekretarka Udruženja reciklera Srbije.

Šefica sektora za saradnju sa privatnim sektorom UNICEF-a u Srbiji Vesna Savić Đukić  je zahvalila donatorima i istakla: “Veoma sam srećna što sam danas imala priliku da upoznam heroje KC Vojvodina, na čelu sa njihovom direktorkom, koji od početka krize spašavaju živote najugroženijih pacijenata pogođenih virusom KOVID-19. UNICEF nastoji da u saradnji sa Vladom obezbedi svu neophodnu podršku kako bi se izborili sa posledicama pandemije. Veliku zahvalnost dugujemo našim donatorima, predstavnicima poslovne zajednice koja se, uprkos brojnim izazovima sa kojima se i privreda suočava, odazvala našem apelu i pomogla da obezbedimo najkvalitetniju opremu za naš zdravstveni sistem“.

Direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić izrazila je zahvalnost UNICEF-u za donaciju respiratora zdravstvenom sistemu u Vojvodini i Republici Srbiji. „Veliko hvala UNICEF-u i svim donatorima privatnog sektora koji su pomogli realizaciju ovog projekta. Ovi respiratori će biti od velikog značaja za dalji rad naše ustanove. Klinički centar Vojvodine je u prethodnim mesecima aktivno učestvovao, a i sada učestvuje, kao KOVID bolnica u zbrinjavanju i lečenju pacijenata sa pozitivnim na virus jer još traje epidemija koronavirusa”, dodala je ona.

Uz pomoć velikog broja donatora, UNICEF je od početka zdravstvene krize prouzrokovane novim koronavirusom obezbedio – 50 Draeger respiratora, 61 protokomer kiseonika i pulsni oksimetar za najugroženije pacijente, 71.900 hirurških rukavica, 5.200 zaštitnih kecelja, 25.116 zaštitnih ogrtača, 99.950 hirurških maski, 1.549 skafandera, 5.376 vizira, 9.000 maski N95 za zdravstvene radnike koji su na prvoj liniji odbrane od bolesti, kao i 7.000 higijenskih paketa za najugroženije porodice kako bi se sprečilo širenje KOVID-19.

Izvor: UNICEF