UNESKO: Ukoliko se nešto ne preduzme, Plitvice će dospeti na listu ugrožene svetske baštine

Foto: Pixabay

Odlukom Odbora za svetsku baštinu na 41. UNESKO zasedanju u Krakovu, Plitvička jezera nisu upisana na Listu ugrožene svetske baštine.

U Odluci je navedeno da izuzetna univerzalna vrednost Nacionalnog parka Plitvička jezera još nije narušena, ali ukoliko se ne preduzmu hitne mere, prekomerna izgradnja turističkih objekata, pritisak izazvan velikim brojem posetilaca i neadekvatno rešen sistem vodosnabdevanja i odvodnjavanja mogli bi nepovratno negativno da utiču na vrednosti nacionalnog parka.

UNESKO je podržao mere i aktivnosti koje su preduzete, poput osnivanja Operativne radne grupe, donošenja Akcionog plana i izrade Plana upravljanja u sklopu kojeg se radi i Plan upravljanja posetiocima i potvrdilo spremnost institucija Republike Hrvatske za rešavanje pitanja vezanih za očuvanje područja nacionalnog parka.

Iako ove godine NP Plitvičke jezera nisu uvrštene na spisak ugrožene svetske baštine, UNESKO upozorava da, ukoliko se u godinu dana ne napravi značajni pomak u ispunjenju njihovih preporuka, na sledećem zasedanju Odbora za svetsku baštinu će se ponovo razmatrati mogućnost uvrštavanja parka na Listu ugrožene svetske baštine.