UNDP I MINISTARSTVO OMLADINE I SPORTA: U okviru događaja „Pioniri zelene privrede 2030.“ održano finale „zelenih“ StartUp ideja

Srbija | Održivi razvoj

Foto: UNDP Serbia

StartUp tržište u Srbiji raste u poslednjih nekoliko godina. Male kompanije javljaju se na najčešće u oblasti IT-a, međutim, sa razvojem ekološke svesti kod nas, počinju da rađaju i ideje za poslovanje u oblasti ekologije i zaštite životne sredine.

Foto: UNDP Serbia

Ministarstvo omladine i sporta i Program za razvoj Ujedinjenih Nacija (UNDP) među prvima su prepoznali potencijale razvoja preuzetništva u oblasti ekologije i započeli seriju treninga Green StartUp – obuke za razvoj preduzetničkih veština među mladima u junu mesecu tekuće godine. Obuke su organizovane u okviru projekta „Jačanje kapaciteta za unapređeno sprovođenje međunarodnih sporazuma iz oblasti zaštite životne sredine koji finansira Globalni fond za životnu sredinu (GEF) i UNDP uz saradnju sa institucijama Republike Srbije.

Događaj „Pioniri zelene privrede 2030.“, održan 29. septembra u prostorijama UN-a u Beogradu, označio je kraj obuka i finalno izlaganje biznis planova učesnika. Proizvodnja bukovača iz biomase prestale od pripreme kafe, sistem za deljenje bicikala, reciklaža automobilskih filtera – ovo su neke od preduzetničkih ideja iza kojih stoje polaznici treninga za ekološko preduzetništvo.

Foto: UNDP Serbia

Pobedu su odnele „zelene“ ideje koje su, prema mišljenju žirija bile najkompletnije, spremne za implementaciju, imale plan za finansiranje ali i vrlo bitnu stavku – potencijal da zaposle mlade ljude. Budući „zeleni“ preduzetnici su dobili vaučere za nabavku IT opreme koja će im pomoći da pokrenu posla.

Prvo mesto su podelile ideje Zorane Lanc i Borisa Obrovskog na temu termovizijskog snimanja objekata radi smanjenja gubitaka energije i ideja Dejana Letića na temu reciklaža autofiltera za ulje. Nagrađeni su i Milena Tabašević sa predlogom za aplikaciju GreenTrack, Branko Dimitrijević sa idejom za proizvodnju agrobriketa, kao i Aleksa Živković čiji je predlog reciklaža i prevoz pet ambalaže biciklom.

Foto: UNDP Serbia

 – Razvoj zelene privrede Srbiji može doneti nova radna mesta budući da će potražnja za novim veštinama u mnogim sektorima rasti. U saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta podržavamo razvoj veština, znanja i kompetencija ovih mladih ljudi u oblasti zelenog preuzetništva, jer ulaganjem u mlade ljude i u zelenu ekonomiju stvaramo pionire zelene ekonomije 2030 –  kazao je Žarko Petrović, programski analitičar u Programu UN za razvoj u Srbiji i dodao da su nam neophodni „zeleni“ lideri sa odgovarajućim preduzetničkim veštinama kako bismo izveli Srbiju na pravi put ka dostizanju ciljeva održivog razvoja.

Cilj obuke je da mladim vizionarima, zainteresovanim za preduzetništvo i očuvanje životne sredine pruži neophodna znanja i vetar u leđa za pokretanje ekološkog startap preduzeća. Trening je bio namenjen mladim osobama, starosti od 18 do 30 godina, koji spadaju u najugroženiju grupu kada je u pitanju nezaposlenost u Srbiji. Tokom protekla tri meseca, polaznici obuke su učili kako da razviju svoje preduzetničke sposobnosti, pripreme biznis plan i provere rentabilnost svoje ideje. Predstavljanju ideja i proglašenju pobednika, prisustvovali su i predstavnici privatnog sektora, koji su potencijalni izvor finansiranja za buduće preduzetnike.

Izvor: UNDP