Unaprediti saradnju sa Norveškom u oblasti zaštite životne sredine

Srbija | Održivi razvoj

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan i ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad razgovarali su o najznačajnijim ekološkim pitanjima i mogućnostima saradnje dveju zemalja u oblasti zaštite životne sredine. Na sastanku je izražen visok stepen razumevanja dveju zemalja u oblasti ekologije, kao i podrška Norveške Srbiji u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Trivan je iskazao zahvalnost na pomoći koju Norveška pruža Srbiji u dostizanju evropskih standarda u zaštiti životne sredine i realizaciji projekata koji su usmereni na infrastrukturne, zakonodavne i strateške ciljeve Srbije u ovoj oblasti. Važno nam je da nas Norveška razume i podrži u našim naporima jer su iskustva ove zemlje, koja je nekada bila u istim izazovima sa kojima se danas mi suočavamo, za nas dragocena, podvukao je ministar.

On je naveo niz prioriteta u zaštiti životne sredine, kao što je poboljšanje kvaliteta vazduha u Srbiji, objasnivši da će to biti postignuto gašenjem kotlarnica na čvrsta goriva i pošumljavanjem. Trivan je takođe ukazao i na važnost saradnje sa organizacijama civilnog društva u realizaciji prioritetnih ciljeva zaštite životne sredine.

Bjornstad je izrazio zadovoljstvo zbog mogućnosti da Norveška pomogne Ministarstvu i Srbiji, i intenzivira razmenu iskustava i znanja u ovoj oblasti. On je izložio iskustva Norveške u zaštiti životne sredine, između ostalog navodeći da otpad može biti resurs, što je primenjeno u Oslu, gde se gas za grejanje celog grada obezbeđuje preradom otpada. Srbija i Zapadni Balkan jesu oblasti sa velikim potencijalom za investicije i Norveška će podržati projekte u zaštiti životne sredine za ceo region, naglasio je ambasador.

Sagovornici su postigli saglasnost o tome da je ključ razvoja u dobrim projektima, za šta je neophodna odlična projektno-tehnička dokumentacija.

izvor: srbija.gov.rs

Sandra Jovićević