Unapređenje saradnje sa Francuskom u oblasti energetike

Vesti | Srbija

Foto: Vlada Republike Srbije

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je sa ambasadorom Francuske u Srbiji Žan-Lujem Falkonijem o saradnji dveju zemalja u oblasti zelene energetike, obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti.

Mihajlović je informisala ambasadora o tome da Ministarstvo rudarstva i energetike priprema izmenu nekoliko važnih zakona u ovom sektoru, kao i izradu novog zakona o obnovljivim izvorima energije.

Ona je izrazila interesovanje za saradnju sa francuskom Agencijom za razvoj, koja može biti važan partner, posebno kada je reč o energetskoj efikasnosti i formiranju Fonda za energetsku efikasnost.

Falkoni je rekao da su francuske kompanije zainteresovane za saradnju, naročito kada su u pitanju obnovljivi izvori energije.

“Francuska je dobro pozicionirana po pitanju zelene energije i obnovljivih izvora, naročito kada je reč o geotermalnoj energiji i vetroparkovima, za koje smo zainteresovani da razvijamo i u Srbiji. Nastavićemo da pružamo podršku projektu „Vinča“ jer prerada otpada igra važnu ulogu u proizvodnji električne energije, kao i modernizaciji EMS-a, u šta je uključena i naša Agencija za razvoj”, rekao je ambasador.

Izvor: Vlada Republike Srbije