Unapređenje energetske efikasnosti u lokalnim samoupravama

Vesti | Srbija | Održivi razvoj

12932805_1709696082640838_9042741215002201240_nJuče je u prostorijama Asocijacije za održivi razvoj (ASOR) održana prva u nizu konferencija koje ovo udruženje planira da organizuje , u cilju podizanja svesti  javnosti o održivom razvoju. Gospodin Miroslav Kopečni kao  i ostali menadžeri iz ASOR-a: Borivoje Matić, Vesna Maljević i Maja Turković ugostili su brojne učesnike sa Univerziteta u Beogradu, eksperte iz nevladinih organizacija, stručnjake iz medija i  kompanija iz domena obnovljivih izvora energije.

Konferenciju je otvorila gospođa Maja Turković, inače direktorka kompanije Wind Power Co.,  koja je konstatovala da se središte  interesovanja za obnovljive izvore energije sve više seli ka civilnom društvu, pa se samim tim sve više udaljava od struktura u okviru kojih se donose odluke u društvu.

Tema ovog, prvog skupa je  bila “Unapređenje energetske efikasnosti u lokalnim samoupravama”.   Uvodno predavanje je shodno tome povereno Dr Dušanu Ignjatoviću –Docentu Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu koji je detaljno predstavio rad  “Građevinski fond stambenih zgrada Srbije, energetske performanse, mogućnosti”. Docent Ignjatović je prikazao statističke podatke i fotografije najzastupljenijeg modela kuće u Srbiji, i upozorio da je efikasnost izuzetno mala imajući u vidu veličine stambenih objekata i količine energije koje se troše na grejanje .  On je takođe istakao, da rekonstrukcija i obnavljanje fasada u svim gradovima i opštinama u Srbiji zahteva više sredstava i logistike nego vodeći, novi investicioni projekti kojima se u javnosti posvećuje značajna pažnja.

Dr Dragoljub Dakić Inovacioni centar Mašinskog fakulteta u Beogradu predstavio je u nastavku skupa rad : “Od Ideje kako iskoristiti ostatke poljoprivredne proizvodnje u energetske svrhe do donacije vredne osam miliona evra”. Zatim je prof. dr Ljubisav Stamenić sa Univerziteta iz Vankuvera govorio o fotonaponskim sistemima u urbanim sredinama, a na kraju se skupu obratio i gospodin Dragan Mrkalj iz Kancelarije za Evropske integracije. On je govorio o tome koji su sve fondovi EU dostupni Republici Srbiji u sektoru energetike.

Vesna Vukajlović