UN: Tri poslednje godine najtoplije do sada

Vesti | Svet | Klimatske promene

Foto: pixabay

Tri poslednje godine su najtoplije ikad izmerene i tempo globalnog zagrevanja konstatovan u tom periodu je „izuzetan“, upozorile su Ujedinjene nacije.

„Sada je potvrđeno da su 2015, 2016. i 2017. godina najtoplije godine ikad registrovane i da se jasno uklapaju u trend dugoročnog zagrevanja izazvanog porastom gasova sa efektom staklene bašte u atmosferi“, saopštila je Svetska meteorološka organizacija (WMO), specijalizovana agencija UN.

Najtoplija od te tri godine bila je 2016. godina sa prosečnom temperaturom višom za 1,2 stepena Celzijusa nego u preindustrijsko vreme (referentnog perioda izmedju 1880-1990).

Ta godina je bila pod uticajem prirodnog fenomena el Ninjo, koji se pojavljuje svakih tri do sedam godina i može da podigne prosečnu temperaturu, da utiče na struje i padavine.

„Ti novi podaci o temperaturi ukazuju da se svet rapidno zagreva“, rekao je Dejv Rej, profesor sa univerziteta u Edinburgu reagujući na izveštaj.

Prema poslednjim podacima, WMO je konstatovao da je prosečna temperatura na zemljinoj površini 2017. i 2015. prešla temperaturu iz preindustrijskog vremena za oko 1,1 stepen Celzijusa.

Stručnjaci kažu da je skoro nemoguće razlikovati te dve godine jer su razlike u temperaturi manje od stotog dela stepena, što je manje od margine statističke greške.

„Važnije je posmatrati dugoročni razvoj temperature, koji pokazuje tendenciju rasta, nego vršiti klasifikaciju izmedju raznih godina“, rekao je generalni sekretar Svetske meteorološke organizacije, Finac Peteri Talas.

Sedamnaest od 18 najtoplijih godina su iz 21. veka, i tempo zagrevanja konstatovan ove tri poslednje godine je izuzetan, rekao je Talas.

On je rekao da je zagrevanje posebno vidljivo na Arktiku i da će to imati trajne posledice na nivo mora i meteorološke prilike u drugim delovima sveta.

Prema statistici, prosečna temperatura u 2017. godini prelazi za oko 0,46 stepeni Celzijusa temperaturu izračunatu za period od 1981. do 2010.

UN je koristio podatke Američke uprave za okeane i atmosferu (NOAA), američke svemirske agencije NASA, britanskog Centra Hedli za metorološke usluge, Evropskog centra za srednjoročne meteorološke prognoze (CEPMMT) i Japanske meteorološke službe.

Izvor: N1