UMETNOST PROTIV ZAGAĐENJA: Ovo mastilo napravljeno je od smoga (FOTO) (VIDEO)

Foto: Air-Ink

Vazduh “obogaćen” štetnim česticama prisutan je u svakom većem naseljenom mestu i to je problem sa kojim je moderno čovečanstvo tek zadnjih godina odlučilo da izađe na kraj.

Međutim, svest se teško menja, pa je umetnost često jedini put da se dopre do običnih ljudi.

Foto: Air-Ink

Jedan od takvih projekata je i “AIR-INK”, prvo mastilo na svetu napravljeno od čestica iz zagađenog vazduha, odnosno svih vrsta čađi i drugih, pre svega ugljenikovih, nusprodukata koji izlaze iz auspuha automobila, dimnjaka, generatora i drugih zagađivača.

Foto: Air-Ink

U pitanju je mastilo vrlo visokog kvaliteta, dugotrajno, vodootporno, odlično za svaki vid štampe, koje možete koristiti kao marker ili u štamparijama.

Foto: Air-Ink

Samo jednom bočicom od 30 mililitara air-ink-a anuliraćete 45 minuta konstantnog zagađenja.

Foto: Air-Ink

Ovaj kickstarter projekat pokrenula je grupa mladih entuzijasta iz Londona, u nadi da će uspeti da sakupe novac da pokrenu proizvodnju običnih i uljanih boja koje će moći da se koriste svuda, pa čak i u industriji, na primer za farbanje tkanina ili metalnih konstrukcija.

Foto: Air-Ink

Nadamo se da će u svojoj nameri uspeti i da će zahvaljujući njiihovim naporima planeta postati mnogo lepše i čistije mesto za život, a vazduh prijemčiviji za svačija pluća.

Foto: Air-Ink

Pogledajte i video: