Ulaganjem u preradu otpada očistićemo Srbiju i otvoriti hiljade radnih mesta

Srbija | Upravljanje otpadom

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan obišao je fabriku za reciklažu elektronskog i električnog otpada „E-reciklaža“ u Nišu i sa rukovodstvom fabrike razgovarao o tehnološkim standardima reciklažne industrije u Srbiji.

Trivan je obilazeći pogone fabrike rekao da je jedan od najvažnijih prioriteta Ministarstva zaštite životne sredine izgradnja i razvoj održivog sistema upravljanja otpadom u našoj zemlji, a saradnja svih aktera na tim pitanjima od presudnog je značaja. Količina otpada koju generišemo ukazuje da treba povećati kapacitete i investirati u oblast reciklaže svih vrsta otpada kako bi očistili Srbiju. Srbija nema dovoljno postrojenja za preradu otpada svih vrsta. Mi moramo da se priključimo svetskim standardima i u ovoj oblasti , rekao je ministar Trivan prilikom obilaska pogona i postrojenja fabrike.

On je naveo da upravljanje otpadom u razvijenom svetu nije samo pitanje ekologije i čiste životne sredine, već je to i profitabilna grana privrede, koja donosi novac i zapošljava i ukazao: Srbija ima kapacitete da se razvija u oblasti reciklaže svih vrsta otpada i ministarsto će stvoriti uslove da se ta industrija razvija i u nju investira državni, domaći i strani kapital. U Srbiji se u oblasti prerade otpada svih vrsta može otvoriti na hiljade radnih mesta, rekao je Trivan.

Ministar je ukazao da je cilj njegove posete ovoj fabrici, kao i prilikom drugih obilazaka i susreta, da u sagledavanju pravog stanja. vidi i čuje reč svih koji rade u različitim oblastima koje neporedno ili posredno tangiraju životnu sredinu, kako bi MZŽS dobilo realnu Analizu stanja životne sredine u Srbiji, dokumenta čija je izrada pri kraju.

Direktor „E-reciklaže“ Ninoslav Milenković rekao je da ta firma ima 160 zaposlenih i da je za proteklih sedam godina preradila 70.000 tona elektronskog i električnog otpada, među kojima i više od pola miliona frižidera. Naveo je da postrojenja koja imaju, predstavljaju najsavremeniju svetsku tehnologiju. Kako je rekao, sa mogućnošću prerade 1.000 frižidera dnevno, to je postrojenje sa najvećim kapacitetom u zemlji i regionu. Milenković je dodao da je „E-reciklaža“ na skupu reciklera u Salzburgu, predstavljena kao jedan od tri primera dobre prakse sa područja centralne i istočne Evrope. Skup okuplja sve eminentne kompanije koje se bave tretmanom opasnog elektronskog otpada u svetu u kojima se zaštita životne sredine sprovodi politikom “zagađivač plaća’.

izvor: ekologija.gov.rs

Sandra Jovićević