Ulaganje u zaštitu životne sredine vraća se kroz podizanje konkurentnosti privrede i zapošljavanje

eco expoJuče je završen IV Međunarodni sajam ekologije „Eco Expo“ u Beogradu, u organizaciji Privredne kompore Zelena Srbija i Zelene eko planete.

Na sajmu su dodeljene nagrade „Zeleni oskar“ institucijama, kompanijama i pojedincima za doprinos zaštiti životne sredine kao i posebna priznanja za zalaganje u oblasti zaštite životne sredine. Među dobitnicima su zamenik šefa Delegacije Evropske komisije u Srbiji gospodin Oskar Benedikt, ambasador Švedske u Beogradu Njegova ekspelencija Krister Asp, direktor Agencije za zaštitu životne sredine gospodin Filip Radović, ministar bez portfelja u tehničkoj Vladi Srbije gospodin Branko Ružić, predsednik Privredne komore Srbije gospodin Željko Sertić, ambasador Turske u Beogradu Njegova ekselencija Kemal Mehmet Bozaj , ambasador Slovenije u Beogradu Njegova ekselencija Franc But i ambasador Kraljevine Holandije u Beogradu Njegova ekselencija Laurent Stokvis.

Pored brojnih učesnika (kompanija i institucija), na sajmu su održane i diskusije na temu očuvanja zaštite životne sredine, održivog razvoja, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Prilikom otvaranja sajma ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u tehničkoj Vladi Srbije gospođa Zorana Mihajlović najavila je ulaganje 10 milijardi evra u narednih 10 godina u zaštitu životne sredine i da će nova Vlada Srbije oformiti poseban tim za pregovore sa Evropskom unijom za otvaranje Poglavlja 27 koje bi trebalo da počne krajem 2015. godine ili početkom 2016. godine.

Državni sekretar Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine i vođa Pregovaračkog tima za Poglavlje 27 koje se odnosi na životnu sredinu gospođa Stana Božović izjavila je, na otvaranju sajma, da je Srbija već pripremila grupu za institucionalne pregovore o Poglavlju 27 koja počinje prve razgovore s predstavnicima EU u oktobru ove godine i naglasila da, iako je Poglavlje 27 najteže, najkomplikovanije i najskuplje poglavlje za pregovore jer zahteva da se skoro trećina zakona Srbije uskladi sa evropskim, država Srbija je spremna da te pregovore sprovede.

Najavljenih 10 milijardi evra za realizaciju infrastrukturnih projekata u oblasti zaštite životne sredine očekuju se od strane Evropske unije i drugih međunarodnih organizacija, rekla je gospođa Božović i dodala da će se uložen novac u zaštitu životne sredine vratiti kroz podizanje konkurentnosti privrede i zapošljavanje.

B.R.