Ministar zaštite životne sredine Srbije sastao se sa ambasadorima EU

Vesti | Srbija

 

Foto: Milisav Pajević

Zaštita životne sredine jedna je od najzahtevnijih oblasti u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji (EU), za koju su neophodne dovoljne investicije, ali svako ulaganje u zaštitu životne sredine i usvajanje evropskih standarda doneće dobrobit, kvalitetniji i zdraviji život građanima Srbije, zaključeno je juče na sastanku šefova misija zemalja EU na kojem je gost bio ministar zaštite životne sredine Republike Srbije Goran Trivan.

Sastanak sa ambasadorima zemalja članica EU u Srbiji kojem je predsedavao šef Delegacije EU ambasador Sem Fabrici, posvećen zaštiti životne sredine u Srbiji, protekao je u otvorenom razgovoru o najvažnijim pitanjima i izazovima Republike Srbije u kontekstu otvaranja Poglavlja 27 – životna sredina i klimatske promene.

Ministar Trivan je predstavio aktuelno stanje i najznačajnije aktivnosti na rešavanju izazova u zaštiti životne sredine u Srbiji. Ambasadori zemalja članica EU izrazili su i ovom prilikom punu podršku Srbiji u procesu pridruživanja EU.

Učesnici sastanka su se složili da je za dostizanje ciljeva Republike Srbije u ovoj oblasti koje Srbiju uvode u svet modernih, razvijenih, ekološki svesnih i odgovornih država, neophodno jačati administrativne kapacitete i uspostaviti predvidiv i održiv način finansiranja zaštite životne sredine.

Ambasador Fabrici je podsetio da je zaštita životne sredine u vrhu prioriteta EU, i da je, kao najbolji partner i prvi donor Srbije, rešena da nastavi da tehnički i finansijski podržava Srbiju u procesu usvajanja i primene evropskih pravnih tekovina u ovoj oblasti.

Ministar Trivan je izrazio svoju posvećenost rešavanju najvećih izazova u zaštiti životne sredine u Srbiji, uz zajedničko razumevanje, saradnju i s dobrom komunikacijom Ministarstva zaštite životne sredine sa Delegacijom EU u Srbiji i zemljama članicama EU u Srbiji.

Dobra komunikacija sa građanima o izazovima i uspesima u unapređenju zaštite životne sredine u Srbiji takođe je neophodna.

Milisav Pajević