Ukrajina neće biti tranzitna zemlja za novi gasovod između Rusije i Turske

Svet | Gas

Ukraine Russia Gas

Krajem prošle nedelje predsednik ruske kompanije „Gasprom“ gospodin Aleksej Miler izjavio je da će izgradnja novog gasovoda koji će ići preko Turske svesti ulogu Ukrajine na nulu. On je podsetio i da se već više od deset godina vode pregovori o Ukrajini kao tranzitnoj zemlji za snabdevanje Evrope ruskim gasom, ali da za tim više nema potrebe. Gospodin Miler je dodao i da će Ukrajini biti obezbeđene dovoljne količine gasa za sopstvenu potrošnju.

Prema njegovim rečima, Rusija je u izgradnju gasovoda „Južni tok“ uložila oko 4 milijarde evra, ali ova investicija neće propasti jer će gasna infrastruktura biti iskorišćena za realizaciju projekta pomorskog gasovoda ka Turskoj. Gospodin Miler je istakao i da će Bugarska izgradnjom novog gasovoda izgubiti oko tri milijarde evra investicija i prihod od tranzita.

Podsetimo, početkom decembra ove godine potpisan je memorandum o izgradnji gasovoda između Rusije i Turske. Memorandum su potpisali predsednik kompanije „Gasprom“ gospodin Aleksej Miler i predsednik borda direktora naftno-gasne korporacije „Botas“ gospodin Mehmet Konu, a potpisivanju su prisustvovali i predsednici Turske i Rusije.

Kapacitet gasovoda će biti 63 milijarde kubika gasa od čega će 14 milijardi kubika biti namenjeno Turskoj, a ostatak će biti namenjen evropskim potrošačima. Početak ovog gasovoda biće u gradu Krasnodarsku u Rusiji, a biće izgrađen po dnu Crnog mora.

Sandra Jovićević

foto: rtv.rs