Uklanjanju se svi radioaktivni gromobrani u Novom Sadu

Vesti | Srbija

Novi Sad bi u naredna tri meseca trebalo da ostane bez skoro svih radioaktivnih gromobrana, što je pet godina od kako je istekao rok za njihovu demontažu.

Foto: pixabay

Za uklanjanje 24 takva gromobrana, građani će izdvojiti oko 13 miliona dinara, a posao je poveren grupi beogradskih ponuđača.

Radioaktivni gromobrani, koji bi trebalo da budu uklonjeni u narednih 90 dana, ne samo da su potencijalno štetni, već su i neefikasni, smatra profesor Katedre za nuklearnu fiziku, Ištvan Bikit.

On dodaje i to da kada su na objektu ili stubu i u onom položaju u kom su bili prilikom njihovog postavljanja, ne predstavljaju nikakvu opasnost po ljude.

„Gromobran je praktično bezopasan kada je u vertikalnom stanju ima neki olovni štit i praktično zrači u vis, međutim gromobran postaje opasan kad se sruši i kad se iskrivi i onda dođu ljudi koji ne znaju da je to radioaktivni materijal i onda se ozrače, ja nisam čuo da se to nekad desilo, ali ja sam za to kada je već zakonom zabranjeno i beskorisno da se sklone”, rekao je Ištvan Bikit, profesor sa PMF-a.

Nakon uklanjanja radioaktivni gromobrani, među kojima je i ovaj u Radničkoj 32 biće transportovani u skladište nuklearnih objekata srbije i biće zamenjeni novim, običnim gromobranima.

Posao demontaže i sladištenja, dodeljuje se firmama koje imaju licence za obavljanje tog posla, pa razloga za brigu nema, dodaju iz Nuklearnih objekata Srbije.

Izvor: RTV/Nada Zelić

Milisav Pajević