Uklanjanje istorijskog opasnog otpada iz preduzeća u restruktuiranju

Srbija | Upravljanje otpadom

otpad snezana bogosavljevic eko.minpolj.gov.rs

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije gospođa Snežana Bogosavljević Bošković posetila je 20. avgusta 2015. godine preduzeće Prva iskra Barič.

Ona je ovom prilikom izjavila da je u toku završetak radova na uklanjanju 818 tona opasnog istorijskog otpada, a što bi trebalo da bude završeno do početka septembra 2015. godine, odnosno 3 nedelje pre roka. Kako je istakla, u toku su završni radovi na izmeštanju otpada i iz preduzeća EKO – gas MGS Šabac, a potpisani su i ugovori za izmeštanje i trajno zbrinjavanje opasnog otpada iz 10 preduzeća u restruktuiranju i stečaju.

Prema njenim rečima, otpad će biti izmešten i iz preduzeća Viskoza Loznica, Koncern Petar Drapšin Mladenovac, HI Župa Kruševac, IMT Beograd, Zorka obojeni metali Šabac, Zorka centar za istraživanje Šabac, Utva aviokompanija Pančevo, Minel transformatori Ripanj, PD Livnica Topola, IMT fabrika motokultivatora i motora Knjaževac. Rok za završetak ovih radova iznosi 120 dana od datuma potpisivanja ugovora, a njihova vrednost je oko 230 miliona dinara.

Gospođa Bogosavljević Bošković dodala je da će se slični projekti zbrinjavanja otpada nastaviti i u sledećoj godini.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs