Uklanjana ambrozija iz Nacionalnog parka Skadarsko jezero

Vesti | Održivi razvoj

Nacionalni parkovi Crne Gore u saradnji sa NVO Green Home organizovali su prošlog petka akciju uklanjanja ambrozije na prostoru Nacionalnog parka Skadarsko jezero.

Foto: JP Nacionalni parkovi Crne Gore

Imajući u vidu činjenicu da je polen ove invazivne vrste ujedno i veoma jak alergen, kao i da ambrozija cveta u avgustu i tokom septembra, ova akcija je pre svega bila fokusirana na uklanjanje te biljke sa najposećenijih lokacija u NP Skadarsko jezero – Vranjine i Virpazara.

Kako bi se ova aktivnost uspešno realizovala, stručni saradnici za zaštitu flore u JP Nacionalni parkovi Crne Gore organizovali su prošle nedelje edukaciju zaposlenih u Službi ambijentalne higijene NP Skadarsko jezero o načinima uklanjanja i važnosti suzbijanja ambrozije.

Ambrozija je invazivna biljna vrsta sa izuzetno alergenim polenom, koji izaziva kasno letnju i jesenju polensku groznicu.

Biljka je poreklom iz Severne Amerike, u Evropu je dospela u 19. veku, dok je u Crnoj Gori zabeležena tek početkom 2000.

Uklanjanje ove biljke preporučljivo je obaviti pre sezone cvetanja, odnosno oslobađanja polena, u periodu od juna do početka avgusta.

Najefikasniji i ekološki najispravniji način njenog uklanjanja jeste čupanje biljke iz korena ili košenje.

Ipak, prvi način pruža bolje rezultate, jer se nakon košenja javljaju novi bočni izdanci kod biljaka.

Milisav Pajević