Uklanja se toksično ulje kod Banje Junaković

Foto: rtv.rs

Posle četiri meseca počelo je uklanjanje toksičnog ulja iz njive kod Banje Junaković. Posledice ove ekološke katastrofe tek će biti poznate kada bude završena analiza zemljišta. Za sada se zna da je ulja i zagađene vode oko 100 tona.

Već tri dana traje ispumpavanje opasnog otpada koji su nesavesni građani pre četiri meseca istočili u rupu napravljenu pored plodnih oranica, a samo par stotina metara od Banje Junaković.

U odeljenju za zaštitu životne sredine opštine Apatin kažu da nisu očekivali da će biti izvađena tolika količina toksičnog ulja.

U petak je ukupno odneto 37 tona ulja i zauljene vode, koje je odvezeno u preduzeće „Juniriks“ iz Beograda na tretman. Danas smo nastavili i danas će biti isto oko 37 tona. Po našoj pretpostavci i sutra će biti oko 25 tona, kaže Dragana Stambolija, rukovodilac odeljenja za inspekcijske poslove opštine Apatin.

Vađenje toksičnog ulja do sada je budžet opštine Apatin koštalo oko 8,4 miliona dinara, a procenjuje se da će svio troškovi dostići 20 miliona dinara.

izvor: rtv.rs

Sandra Jovićević