Uhapšeno 108 krijumčara sa dve tone ugrožene vrste jegulja

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, koji se obeležava 5. juna, Evropol promoviše ekološku akciju i svoju posvećenost da podrži države članice Evropske unije u suzbijanju kriminala vezanog za životnu sredinu.

Foto: Wikipedia/GerardM

U okviru četvrte operacije „Jezero“, koja je trajala od oktobra 2019. do aprila 2020. godine, a tokom koje su kooordinisani organi za sprovođenje zakona iz 19 zemalja širom Evrope, uhapšeno je 108 osumnjičenih krijumčara i zaplenjeno 2.013 kilograma staklenih jegulja, čija se vrednost procenjuje na 6,2 miliona evra, saopšteno je iz Evropola.

Spasene životinje ponovo su vraćene u svoje prirodno stanište kako bi se sačuvala ova ugrožena vrsta.

Akcija je koordinisala rad organa za sprovođenje zakona u Albaniji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Češkoj, Francuskoj, Gruziji, Nemačkoj, Italiji, Letoniji, Litvaniji, Holandiji, Severnoj Makedoniji, Portugaliji, Srbiji, Španiji, Švajcarskoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji.

Trgovina staklenom jeguljom jedan je od najvećih zločina protiv divljeg života u svetu.

Operacija „Jezero“ je vodeća operacija Evropola protiv kriminalnih operacija vezanih za životnu sredinu, koju su 2016. godine započele samo četiri zemlje, da bi im se 2020. pridružili organi za sprovođenje zakona iz još 15 država.

Poslednjih godina evropska populacija jegulja se smanjila za 90 odsto.

Aktivnosti organa za sprovođenje zakona protiv trgovine jeguljama delimično pomažu u sprečavanju nestanka ove vrste, navode u Evropolu.

Izvor: RTS