Ugroženi grivasti ibis vratio se u Hrvatsku prvi put od 18. veka

Foto: Wikipedia/Mich77

Prošlog petka Podravinu je posetila grupa od deset grivastih ibisa (Geroniticus eremita) čije je jato viđeno na poljima pokraj Ludbrega i najveće je ove vrste zabeleženo na području Hrvatske. Ova veličanstvena vrsta ptice izumrla je u Hrvatskoj još u 18. veku, a poslednje jedinke su se gnezdile u Istri.

Početkom 21. veka svetska populacija grivastog ibisa  svela se na svega 200-250 jedinki, koje su opstale na području severne Afrike i Bliskog istoka. Ibisa nalazimo u mnogim istorijskim izvorima, pa se, između ostalog, na egipatskim hijeroglifima prikazuje kao „akh“ – simbol ljudske duše.

Već 1504. godine proglašen je jednom od prvih zaštićenih vrsta ptica u Austriji, što ga nažalost nije spasilo od izumiranja.

Ponovne pojave ibisa u Hrvatskoj moguće su zahvaljujući projektu LIFE Northern Bald Ibis, kojim se sprovodi reintrodukcija u Nemačkoj i Austriji. U veštački stvorenim kolonijama gnezdi se oko 140 jedinki koje lete prema jugu na prezimljavanje u Italiju. U poslednje vreme privlači ih i Hrvatska. Znaju posetiti primorje, a neki ljudi su ih snimili sa prozora u Zagrebu.

„Početkom godine odjeknuo je slučaj stradanja dva grivasta ibisa u krivolovu u blizini Parka prirode Vransko jezero. Ova grupa je u preletu i krenula je jugoistočno uz Savu. Nadajmo se da će ovaj put ptice sigurno i neometano boraviti u našoj zemlji“, komentirao je Boleslav Slocinski iz Udruženja BIOM.

Izvor: Ekovjesnik