Ugrožava li Severni tok 2 tržište EU?

Vesti | Goriva | Gas

Izgradnju gasovoda Severni tok 2 treba obustaviti jer jača zavisnost Evropske unije od Rusije i nije u skladu sa energetskom politikom EU, piše u najnovijem izveštaju o Rusiji koji je juče usvojio Evropski parlament.

Foto-ilustracija: Wikimedia/Bair175

„Severni tok 2 osnažuje zavisnost EU od ruskog snabdevanja gasom, ugrožava unutrašnje tržište EU, i nije u skladu s energetskom politikom ni sa strateškim interesima EU-a, zbog čega ga treba zaustaviti“, piše u izveštaju letonske poslanice Sandre Kalniete (EPP), koji je usvojen s 402 glasa „za“, 163 „protiv“ i 89 uzdržanih, prenosi Hina.

U izveštaju se navodi i da Rusija koristi energetsku politiku kao političko sredstvo „za sprovođenje, održavanje i povećanje političkog uticaja i pritiska na područje za koje smatra da je pod njenim uticajem“.

Navedeno je i da ukidanje sankcija Rusiji nije moguće sve dok Rusija u potpunosti ne sprovede sporazume iz Minska i „ne obnovi teritorijalnu celovitost Ukrajine“, kao i da EU mora da bude spreman na uvođenje dodatnih sankcija Rusiji.

U izveštaju se izražava zabrinutost jer Rusija „destabilizuje zemlje kandidatkinje“ za pristup EU, a pominje se i veze stranaka ekstremne desnice i ruske vlade, što, kako piše, predstavlja „pretnju temeljnim vrednostima EU“ i osuđuje ruska podrška autoritarnim režimima u Severnoj Koreji, Iranu, Venecueli, Siriji, Kubi, Nikaragvi itd.

Projekat Severni tok 2 predviđa izgradnju gasovoda s ukupnim kapacitetom od 55 milijardi prostornih metara gasa godišnje, od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke, a nosilac projekta je ruska državna naftna kompanija Gasprom.

Izgradnja Severnog toka 2, na čemu insistira Nemačka, izazvala je negodovanje većine članica EU, a pogotovo baltičkih zemalja i zemalja Višegradske grupe, ali Evropska komisija je početkom godine odobrila projekt nakon što je Francuska u zadnji čas stala na stranu Berlina.

SAD je oštro kritikovao izgradnju gasovoda, a državni sekretar Majk Pompeo je rekao da će SAD učiniti sve što je u njihovoj moći da zaustave projekt izgradnje.

Milisav Pajević