Ugrađeno više od hiljadu sistema za grejanje na pelet i briket širom Crne Gore

 

Tokom tri faze realizacije programa Energy Wood, koji u kontinuitetu sprovodi Ministarstvo ekonomije, ukupno je ugrađeno oko 1,01 hiljada sistema za grejanje na moderne oblike biomase – pelet i briket.

Generalni direktor za energetsku efikasnost u Ministarstvu Marko Radulović kazao je agenciji Mina-business da je samo u trećoj fazi programa, koja je realizovana od oktobra prošle do maja ove godine, odobreno oko 235 beskamatnih kredita.

– U prethodne dve faze ovog programa ugrađeno je ukupno 775 sistema za grejanje na pelet i briket širom Crne Gore. To znači da je ukupan broj ugrađenih sistema od početka sprovođenja ovog programa, 2013. godine premašilo hiljadu, čime smo više nego zadovoljni, rekao je Radulović.

To, kako je dodao, pokazuje da se svjest građana o efektima primene mera energetske efikasnosti značajno povećava.

–  Građani postaju svesniji da upotrebom energetski efikasnih tehnologija, koji su pritom i ekološki prihvatljivije, mogu da ostvare uštede, u značajnoj meri povećaju komfor i daju značajan doprinos smanjenju efekata staklene bašte, naveo je Radulović.

On je podsetio da su građani u okviru programa Energy Wood imali priliku da pod povoljnim uslovima zamene stare sisteme grijanja modernim efikasnim tehnologijama, koje imaju manje operativne troškove i značajno manji negativan uticaj na životnu sredinu.

– Program je omogućavao apliciranje za beskamatne kredite u iznosu do 3,5 hiljada evra, sa periodom otplate do pet godina, za kupovinu i ugradnju sistema za grejanje, odnosno peći i kotlova na pelet i briket. Ministarstvo ekonomije je za realizaciju treće faze programa obezbedilo 85 hiljada evra i skoro čitav iznos je utrošen, objasnio je Radulović.

S obzirom na izuzetno interesovanje građana tokom sve tri faze projekta, kao i ostvarene rezultate, Radulović je najavio da Ministarstvo ekonomije planira nastavak ovog programa.

– U toku su neophodne pripremne aktivnosti kako bismo do kraja ove godine krenuli u realizaciju i četvrte faze programa. Svesni smo da ovakvi podsticajni projekti ne samo da promovišu upotrebu obnovljivih izvora na strani potrošnje, već i omogućavaju građanima da što jeftinije, jednostavnije i lakše nabave i koriste ove vrste modernih energetskih sistema, kazao je Radulović.

Pored obezbeđivanja povoljnih beskamatnih kredita za građane za ugradnju sistema za grejanje na moderne oblike biomase, ciljevi programa Energy Wood bili su postizanje ekonomskih i energetskih ušteda kroz uvođenje visoko-efikasnih tehnologija, doprinos smanjenju emisija štetnih gasova kroz korišćenje energenata koji imaju manje štetan uticaj na životnu sredinu, stvaranje tržišta za veću upotrebu sistema za grejanje na moderne oblike biomase.

Milisav Pajević