Ugovor sa EBRD od 85 miliona evra za auto-put Niš–Merdare

Vesti | Srbija

Foto-ilustracija: Pixabay

Za projekat izgradnje auto-puta Niš-Merdare i to za deonicu od Niša do Pločnika potpisan je ugovor o kreditu od 85 miliona evra. Ugovor su potpisali Siniša Mali, ministar finansija u Vladi Republike Srbije i Žužana Hargitai, direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Drugi ugovor za implementaciju projekta izgradnje auto-puta potpisali su sa Hargitai  Tomislav Momorivić, ministar građevinarstva, saobraćaja i Aleksandar Antić, direktor Koridora Srbije.

Mali je nakon potpisivanja ugovora u Vladi Srbije rekao da se početak radova očekuje već polovinom naredne godine i istakao da su potpisana dva važna sporazuma koji predstavljaju korak napred u realizaciji tog važnog infrastrukturnog projekta.

On je ukazao na to da je vrednost projekta izgradnje prve deonice 225 miliona evra, izrazivši zahvalnost EBRD što je obezbeđeno preostalih 85 miliona evra u finansijskoj konstrukciji.

“Za prvu deonicu od Niša do Pločnika već je obezbeđen zajam Evropske investicione banke od 100 miliona evra, kao i grant od 40,6 miliona evra iz Investicionog okvira za Zapadni Balkana”, naveo je ministar finansija.

On je istakao da je to veoma važan projekat, pošto je deo Vašingtonskog sporazuma, kao i da će taj auto-put doprineti razvoju regiona, kao i bržem protoku robe i ljudi, ali i bezbednosti saobraćaja.

Mali je objasnio da se taj projekat potpuno uklapa u program „Srbija 2025“ u koji će biti uloženo više od 14 milijardi evra u narednih pet godina, samo u infrastrukturne projekte.

“Već naredne godine imaćemo u budžetu rekordan iznos za kapitalne investicije, preko 330 milijardi dinara, to jest 5,5 odsto našeg BDP-a”, najavio je Mali.

Ministar finansija je zahvalio svima koji su učestvovali u pripremi dokumentacije za realizaciju projekta, a naročito instituciji EBRD koja uvek pruža Srbiji podršku.

Deonica „auto-puta mira“ kroz Srbiju, Niš–Merdare, biće duga 77 kilometara.

Koridor 10 i novi auto-put će se povezati kod Niša i omogućiti izlazak Srbije na albanske luke na Jadranskom moru i bolje povezati 500.000 ljudi.

Dužina budućeg autoputa Niš–Drač je 383 kilometara, a autoput Niš–Merdare–Priština je deo osnovne indikativne transportne mreže EU.

Momirović je rekao da će gradnja prve deonice auto-puta mira, od Niša do Pločnika, krenuti početkom naredne građevinske sezone i istakao da je taj projekat veoma izazovan za Srbiju, kao i da će otvoriti perspekivu i za Srbe i za Albance.

On je dodao i da će taj auto-put Srbiju pozicionirati kao ključnu saobraćajnu destinaciju u jugoistočnoj Evropi.

Ministar građevinarstva je objasnio da izgradnja autoputa počinje od Merošine kod Niša, a do Pločnika dužine je oko 32 kilometara, imaće šest tunela sa ukupnom dužinom 2.600 metara i 16 mostova.

“Tender za izvođača radova biće raspisan do kraja ove godine”, dodao je ministar građevinarstva.

Hargitai je navela da je deonica Niš–Pločnik prvi deo auto-puta mira za koji kaže da je jedan od ključnih projekta za stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta na Zapadnom Balkanu, ali i jedan ključnih projekata Ekonomskog inevsticionog plana EU.

Ona je najavila da će prvi tender za radove biti objavljen već u decembru, a da do sredine sledeće godine kreću i radovi.

“Biće nam čast da i dalje sarađujemo sa Vladom Srbije, da pomažemo u finansiranju ostalih delova ovog auto-puta, ali isto tako da podržavamo sve ostale ključne infrastrukturne projekte u Srbiji”, rekla je Hargitai.

Izvor: Vlada Republike Srbije