Ugovor javno-privatnog partnerstva omogućiće rešavanje problema deponije Vinča

Vesti | Srbija

 

Foto. http://www.srbija.gov.rs

Foto. http://www.srbija.gov.rs

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović istakla je da je Srbija ekonomski stabilna zemlja, i poručila investitorima da je pravi trenutak da ulažu u našu zemlju kroz projekte javno-privatnog partnerstva.

Mihajlović je, učestvujući na Prvoj srpskoj konferenciji o javno-privatnom partnerstvu, istakla da je Vlada u prethodnom periodu bila posvećena stabilizaciji budžeta, što je jedan od razloga za to što je ranijih godina bilo manje javno-privatnih partnerstava, dok na lokalu možda nije bilo dovoljno znanja za ovakve projekte.

Sada smo kao država spremni jer smo ekonomski stabilni, imamo jasnu strategiju, zakone usklađene s evropskom regulativom i spremni smo da ulazimo u ovakve projekte, rekla je ona.

Prema njenim rečima, Srbija trenutno realizuje veliki projekat, koncesiju za Aerodrom “Nikola Tesla”, koji će omogućiti ulaganje od približno 740 miliona evra u narednih pet godina, za šta bi samom aerodromu bilo potrebno pedesetak godina.

Takođe, kako je dodala, potpisan je i ugovor koji će omogućiti rešavanje problema deponije Vinča.

Mihajlović je kao potencijalne projekte za koje postoji mogućnost ulaganja kroz JPP navela deonicu auto-puta na Koridoru 11, od Požege do Boljara, Fruškogorski koridor i prugu od Aerodroma “Nikola Tesla” do Novog Beograda.

Potpisali smo sa kineskim partnerima memorandum za izradu projektne dokumentacije vredne 50 miliona evra, i trenutno razmišljamo da je bolje da za ovu deonicu, čija je procenjena vrednost izgradnje oko dve milijarde evra, ne idemo na kredit.

Za Fruškogorski koridor, gde je završena projektna dokumentacija, takođe smo bliži javno-privatnom partnerstvu i ne razmišljamo o kreditu, navela je ona. Među potencijalnim projektima, kako je objasnila, jeste i izgradnja pruge od Aerodroma “Nikola Tesla” do Novog Beograda, vredna približno 20 miliona evra, gde nas takođe očekuje izrada projektne dokumentacije.

Mihajlović je zaključila da je tema javno-privatnih partnerstava važna za budućnost Srbije i da je zadatak Vlade da učini našu zemlju još atraktivnijom za ovaj vid ulaganja.

Milisav Pajević