Ugljevik – najčistija termoelektrana u Bosni i Hercegovini?

Vesti | Region | Goriva | Ugalj

Probni rad postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova (ODG) termoelektrane Ugljevik uspešno je završen 20. avgusta, saopšteno je iz Rudnika i termoelektrane „Ugljevik“. Nakon toga su u periodu od 20. do 23. avgusta realizovana garantna merenja funkcionalnih garancija za maksimalno moguće opterećenje (potrošnja električne energije i procesne vode, adekvatnost potrošnje krečnjaka, kvalitet gipsa i filter pogača otpadne vode, nivo buke i provera sistema upravljanja krečnjakom).

Foto: RiTE „Ugljevik“

Preliminarni rezultati testiranja (na maksimalno mogućem opterećenju u trenutku testiranja) su pokazali da su sve vrednost funkcionalnih garancija ispod ugovorom zahtevanih, a najvažnije od njih, kao što su emisije SO2 (oko 150 mg/Nm3, a granica je 200) i čvrstih čestica (1,5 mg/Nm3, a granica je 20), kao i potrošnja električne energije (11,5 MW), znatno su ispod zahtevanih.

Od 24. do 26. avgusta su vršena garantna merenja za rad bloka na minimalno mogućem opterećenju.

Sva navedena merenja obavio je Institut Milan Vidmar iz Ljubljane, uz učešće i celodnevni nadzor timova izvođača i RiTE Ugljevik.

„Na kraju još jednom pojednostavljeno navodim efekte rada ODG. Efekte rada postrojenja najbolje ilustruje činjenica, da bi bez njega svakog sata iz termoelektrane bilo izbačeno oko 18 tona SO2, a da je tokom probnog rada ta količina na izlazu vlažnog dimnjaka od 26. jula svedena na 150 kilograma, više nego sto puta manje. Dodatno pozitivno je to što se emituje svega 1-2 mg/Nm3 čvrstih čestica, što je značajno manje od projektom tražene emisije do max 20 mg/Nm3“, istakao je Zlatko Malović, projekt menadžer postrojenja ODG.

Termoelektrana Ugljevik je realizacijom ovog projekta, kad su u pitanju emisije SO2 i čvrstih čestica, postala najčistija termoelektrana u Bosni i Hercegovini, navodi se u saopštenju.U postrojenje je uloženo oko 80 miliona evra.

Na kraju, u periodu od 26. do 28. avgusta, nezavisno od opterećenja bloka, Nemački institut EGS obavio je testiranje poslednje funkcionalne garancije – emisija kapljica iz vlažnog dimnjaka čime se sva ugovorna merenja završavaju.

Izvor: RiTE „Ugljevik“