Uginulo desetine flamingosa od trovanja olovom

Vesti | Svet

Foto-ilustracija: Unsplash (Ryan Cheng)

Desetak flamingosa uginulo je prethodnih dana u Nacionalnom parku na Halkidikiju, u Grčkoj, zbog trovanja izazvanog gutanjem olovne sačme (koja je nelegalna u ovom zakonom zaštićenom području), zaostale iz lova.

Stavros Kalpakis iz udruženja „Akcija za životinje u divljini“ (Action for WildLife) koje se, između ostalog, bavi zaštitom ovih ptica u laguni Agios Mame (poluostrvo Halkidiki), prenelo je grčkim medijim, tokom jučerašnjeg dana, vest da je na ovom području pronađeno ukupno 26 mrtvih flamingosa.

„Krajem januara su nam doneta prva dva flaminga sa simptomima trovanja, a do danas lečili smo ukupno deset ptica. Sedam ih je uginulo, a tri su u jako lošem stanju. Uzork povreda je zajednički – sve su progutale sačmu, a  rendgen šeludca to i dokazuje“, rekao je Kalpakis.

U laguni Agios Mama na poluostrvu Halkidiki prošle godine je zabeležena prva kolonija razmnožavanja flamingosa u Grčkoj, ali sada se pokazuje kao pogubna za ptice, rekao je Kalpakis.

Lov je u celoj Grčkoj, još od novembra protekle godine, obustavljen zbog blokade izazvane koronavirusom, ali je ta zabrana očigledno prekršena.

Iako je upotreba olovne sačme u močvarnim predelima nelegalna u Grčkoj još od 2013. godine, i dalje je u širokoj primeni u ovim oblastima, kažu iz grupe za zaštitu divljih životinja.

Dok situacija u Grčkoj nije baš povoljna po flamingose, zabrana kretanja radi suzbijanja koronavirusa (iako se nije svidela mnogim ljudima u Albaniji), jeste flamingosima i drugim pticama, čiji je broj znatno porastao proteklog proleća u jednoj od laguna pored Jadranskog mora.

Lokalni zvaničnici i stanovnici navode da u laguni Narta ima i do 3.000 flamingosa, važnom staništu vodenih ptica, gde su se vratili posle dugog odsustva.

Promatrači ptica su ovog proleća primetili i više pelikanačaplji i drugih vrsta u laguni od 28 kvadratnih kilometara, 145 kilometara od Tirane.

Jovana Canić