Udruženim snagama subotičke omladine i migranata do lepšeg zoo-vrta!

Vesti | Turizam | Srbija

Saradnja Grada Subotice, Razvojnog programa Ujedinjenih nacija, Komesarijata za izbeglice i migracije i Zoološkog vrta „Palić“ je rezultovala zajedničkom radnom akcijom mladih Subotičana i migranata iz privremenog prihvatnog centra. Zahvaljujući njihovom uloženom trudu, mališane koji posete Zoo-vrt na jezeru Palić očekuje prijatnije okruženje. Učesnici su ofarbali dečje sprave na tamošnjem igralištu, a izgled palićkog životinjskog carstva će biti dodatno osvežen novim klupama za odmor i kantama za odlaganje otpada koje predstavljaju donaciju Evropske unije.

Foto: Grad Subotica

Direktor Zoološkog vrta Petar Savić se zahvalio idejnim tvorcima inicijative i naglasio da palićki zoo-vrt u toku jedne godine poseti oko 150 hiljada ljudi, od čega polovinu čine klinci. Akcija i donacija su, prema njegovom mišljenju, utoliko veće zato što će u njoj moći da uživaju najmlađi, a ujedno i najmiliji, gosti.

Subotica se nalazi na severu naše zemlje i među stanovnicima je prisutan visok stepen kulturalne raznolikosti. U subotičkom prihvatilištu trenutno boravi 58 migranata pretežno iz Avganistana i Irana, tačnije 14 porodica sa svojom decom. Njihovo uključivanje u zajednicu je takođe bitan aspekt uređenja parka u zoološkom vrtu.

„Akcija je prilika je da se svi zajedno družimo i damo doprinos uređenju palićkog zoo-vrta koji je jedan od najlepših u regionu“, zaključio je član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva Ilija Đukanović.

Jelena Marić Luković, menadžer projekta Podrška EU opštinama i gradovima u kojima borave migranti, je podsetila da je Subotica u proteklih deceniju i po jedno od čvorišta i glavnih raskrsnica na putu izbeglica i migranata ka boljem životu. „Zadovoljstvo je da zajedno sa Gradskom upravom, volonterima Kancelarije za mlade i naravno izbeglicama i migrantima smeštenim u ovdašnjem tranzitnom centru imamo mogućnost da uradimo nešto dobro za turističku ponudu Palića. Ova akcija je šansa da oplemenimo jedan ambijent i da naši gosti koji neko vreme borave u centru pokažu gest solidarnosti i zahvalnosti građanima“, istakla je Marić Luković.

Jelena Kozbašić