Učesnici Klimatona osmislili rešenja za klimatske izazove Beograda

Foto: Klimaton

Ovog vikenda Beograd je imao čast da bude deo najmasovnije kolektivne klimatske akcije koja se dešava u preko 145 gradova i 55 zemalja na svim kontinentima – Climathon Belgrade.

Intezivni dvodnevni program predavanja i radionica privukao je studente, stručnjake i startapove sa željom da pomognu našem gradu u rešavanju klimatskih izazova i podizanju ekološke svesti.

Sa 122 registrovana učesnika beogradski Klimaton je najmasovniji u istočnoj Evropi.

Skup su otvorili predstavnici grada, Privredne komore Srbije, te više fakulteta i institucija. Dve pune sale zgrade Uprave grada Beograda bile su stecište interdisciplinarnog nadmetanja, a najbolji timovi su izašli pred predstavnike grada sa kreativnim rešenjima, nastalim uz mentorstvo istaknutih domaćih stručnjaka iz relevantnih oblasti.

„Klimaton upravo doprinosi podizanju svesti o klimatskim promenama. Njegov značaj je u povezivanju kreativnih i inovativnih ljudi sa stručnjacima, kako bi se dobile nove ideje i različiti pristupi u borbi protiv klimatskih promena u Beogradu“, rekla je sekretarka Ivana Vilotijević.

Foto: Klimaton

Događaj je realizovan od strane lokalnog organizatora Klimatona ChaOS i niza partnera, kroz grant EIT Climate-KIC – Evropske zajednice za znanje i inovacije i podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine i Privredne komore Srbije.

„Inovativnost ovogodišnjeg Klimatona je u korišćenju IT tehnologija, mobilnih aplikacija i kolektivne kreativnosti u rešavanju izazova i jačanju eko-svesti“, izjavio je predsednik organizacionog odbora Siniša Rudan. Ovo je postignuto kroz integraciju Klimatona sa internacionalnim forumom za obrazovanje Remaking Tesla, podržanim od strane Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, korišćenjem IT-ekosistema Colabo.Space, te kroz domaću, a međunarodno nagrađivanu edukativnu igru Play-Sustainability! (Igraj održivost!).

Timovi su rešavali dva klimatska izazova grada Beograda.

Foto: Klimaton

Prvo mesto za izazov „Urbana toplotna ostrva u Beogradu” osvojio je tim (KL)IMA NADE, drugo tim Re:WEB, a treće GREEN HORIZON.

Prvo mesto za izazov „Čvrsti komunalni otpad i ekološka svest građana” osvojio je tim Clothes bank, drugo tim Arciklaža, a treće Benefiktum.

Timovi su osvojili vredne novčane nagrade, donirane od strane udruženja ChaOS, Zero Waste Future, foruma Remaking Tesla, te norveške kompanije Induct, ali i mentorske časove, a pre svega priliku da njihova rešenja pomognu našem glavnom gradu.

Izvor: Klimaton