Ubrzava se revitalizacija HE „Đerdap

Srbija | Hidro

U toku su pregovori sa Rusima da se ubrza revitalizacija preostala tri agregata hidroelektrane „Đerdap“, izjavio je za RTS član Nadzornog dobra EPS-a Aleksandar Gajić.

Aleksandar Gajić je rekao da se revitalizacija Đerdapa ne odvija planiranim tokom i da su do sada revitalizovana tri od šest agregata.

„Snaga je povećana značajno, sa sa 174 na 205 megavata. Izvršena su i garancijska ispitivanja na jednom od ta tri agregata. Očekujemo, prema najnovijim pregovorima sa Rusima, da će se ubrzati završetak ova tri agregata“, rekao je Gajić.

Gajić je rekao da je EPS uspela da revitalizuje HE „Bajinu Bašta“ i da je u toku revitalizacija HE Zvornik. Prema njegovim rečima, revitalizacija inače košta oko 10 odsto od gradnje nove hidroelektrane.

„Nadam se da će biti sredstava, strategijom je predviđena i gradnja novih hidroelektrana na gornjoj Drini i kasnije eventualno reverzibilinih hidroelektrana Bistrica i Đerdap 3“, naglasio je Gajić.

On je rekao da je EPS obezbedio energetsku stabilnost zemlje, da je cena struje najniža u okruženju ili dva puta niža nego u Hrvatskoj.

Izvor: rts.rs

V.V.