Ubrzati gradnju bloka 3 u Termoelektrani „Kostolac“

Vesti | Srbija

Foto: Vlada Srbije

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović obišla je danas, zajedno sa direktorom „Elektroprivrede Srbije“ Miloradom Grčićem, radove u Termoelektrani „Kostolac B“, blok 3, koje je najveće gradilište u oblasti energetike.

Mihajlović je istakla da je ono veoma važno za naš energetski sistem, ali da se veoma kasni sa završetkom radova, zbog čega će se zajedno sa EPS-om i kineskom kompanijom CMEC, kao izvođačem, razgovarati o ubrzanju projekta.

Za nas je neprihvatljiv predlog izvođača da se radovi završe na jesen 2022. godine. Ovde sam danas da im pošaljem jasnu poruku da neke stvari nećemo tolerisati, kao što nećemo stajati sa strane i posmatrati realizaciju projekta. Znam koliko dobro rade druge kineske kompanije u Srbiji i CMEC će morati da im se priključi, poručila je ona.

Potpredsednica Vlade je dodala da je CMEC prva kompanija koja je najavila usporenje radova zbog pandemije, navodeći da će resorno ministarstvo i EPS biti tu da pruže svaku vrstu pomoći.

Prema njenim rečima, imenovali smo mali tim koji će biti ovde sve vreme i učinićemo sve da pomognemo izvođaču, ali ćemo i obaviti razgovore da bi se ovaj blok završio ranije.

Foto-ilustracija: Unsplash (Matthew Henry)

Nijedno gradilište u saobraćaju i infrastrukturi nije stalo sa radom tokom pandemije, ovde nedostaju ljudi, inženjeri i efikasnija realizacija. Učinićemo sve da promenimo ovaj tok jer su EPS-u potrebne nove investicije i projekti, zaključila je ona.

Grčić je rekao da je stanje na gradilištu u Kostolcu u značajnoj meri u fazi kašnjenja, te da je izgubljeno pet godina od potpisivanja ugovora do početka radova 2018. godine.

Izgradnja 350 megavatnog bloka jedan je od najvažnijih projekata za EPS i bitno je da se što pre završi i bude na mreži, naglasio je on i ocenio da ovaj projekat doprinosi stabilnosti EPS-a, ali i stabilnosti snabdevanja električnom energijom.

Siguran sam da ćemo, bez obzira na sve probleme, uspeti da ubrzamo radove i da ćemo već početkom 2021. videti značajne promene na gradilištu, poručio je direktor „Elektroprivrede Srbije“.

Izvor: Vlada Srbije