U Zrenjaninu u planu energetska sanacija zgrada

Foto-ilustracija: Pixabay

Zrenjaninci koji žive u zgradama kolektivnog stanovanja koje imaju visoku potrošnju energije uz pomoć Evropske banke za obnovu i razvoj i grada imaće mogućnost da zamene krovne pokrivače, stolariju ili fasadu i time značajno povećaju energetsku efikasnost objekata, uz finansiranje projekta na osnovu projektovanih ušteda u potrošnji, bez povećanja cene grejanja.

Otplata investicije bi se vršila u određenom periodu kroz uplatu računa za grejanje, koji se ne bi uvećavali. Prioritet u realizaciji projekta imale bi zgrade sa potrošnjom od preko 130 kWh/m2 godišnje, jer se kod njih postižu najveće uštede.

“Kod takvih zgrada ne bi trebalo da dođe do povećanja ukupnih izdataka stanara, a koristi od realizacije projekta bile bi višestruke, i za same vlasnike objekata i za grad – od sanacije, produženja veka trajanja objekata, smanjenja troškova održavanja zgrada i potrošnje energenata, povećanja vrednosti nekretnina, do vizuelnog efekta koji bi se dobio obnovom dotrajalih fasada – rečeno je na sastanku čelnih ljudi opštine i predstavnika EBRD-a.

Drugi deo projekta Grada Zrenjanina i Evropske banke za obnovu i razvoj odnosi se na razmatranje mogućnosti implementacije solarno-termalnog postrojenja u sistem daljinskog grejanja u gradu, uz korišćenje različitih oblika obnovljive energije, solarne, biomase ili kroz neko hibridno rešenje, piše u saopštenju Grada Zrenjanina.

Izvor: Grad Zrenjanin