U Zrenjaninu predstavljen Predeo izuzetnih odlika „Potamišje“

Vesti | Srbija

U okviru javnog uvida u Nacrt Prostornog plana područja posebne namene Predela izuzetnih odlika „Potamišje“ i u Izveštaj o strateškoj proceni uticaja toga plana na životnu sredinu, koji se realizuje u trajanju od 30 dana, od 8. aprila do 7. maja, u ponedeljak je u zgradi Gradske uprave Zrenjanin, održana je javna prezentacija Prostornog plana.

Foto: Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine

Javna prezentacija je organizovana od strane nosioca izrade Prostornog plana, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, i obrađivača Plana, JP „Zavod za urbanizam Vojvodine“, Novi Sad.

Prezentaciju je otvorila dr Sanja Simeunčević Radulović, dipl.inž.arh., savetnik za prostorno planiranje u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine, koja se zahvalila Gradu Zrenjaninu na gostoprimstvu, pozdravila prisutne i upoznala sa sprovedenom procedurom.

Tokom prezentacije je odgovorni planer Svjetlana Reko, dipl.inž.arh., upoznala prisutne sa osnovnim podacima o Prostornom planu, povodom za izradu predmetnog prostornog plana, sprovedenim koracima izrade Prostornog plana, planskim rešenjem, pravilima građenja i načinom sprovođenja.

Posle izlaganja su prisutni izneli svoja iskustva o očuvanju predela i postavili pitanja o određenim pravilima uređenja i zaštite prostora, kao i predstojeće procedure za donošenje plana.

Na pitanja su odgovarali odgovorni planeri Svjetlana Reko, pomoćnik direktora JP „Zavoda za urbanizam Vojvodine“ Dragana Dunčić, dipl. prost. planer, kao i predstavnik Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine Sanja Simeunčević Radulović.

Foto: Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine

Javnoj prezentaciji prisustvovali su predstavnici Gradske uprave Zrenjanin, JP za urbanizam Zrenjanin i Ustanove „Rezervati prirode“ Zrenjanin.

Razlozi za donošenje Prostornog plana proističu iz potrebe stvaranja planskog osnova za definisanje aktivnosti u oblasti, prvenstveno zaštite Predela izuzetnih odlika „Potamišje“, turističkog i ruralnog razvoja i za realizaciju regionalnih i lokalnih interesa.

Na kraju javne prezentacije je istaknuta mogućnost svih pravnih i fizičkih lica da svoje primedbe na Nacrt Prostornog plana područja posebne namene Predela izuzetnih odlika „Potamišje“, kao i na Izveštaj o strateškoj proceni uticaja toga plana na životnu sredinu, dostave na adresu Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Bulevar Mihajla Pupina broj 16, 21000 Novi Sad, ili na adresu organa nadležnih za poslove prostornog planiranja i urbanizma u Gradu Zrenjaninu i opštinama Kovačica, Opovo, Plandište i Sečanj, u toku trajanja javnog uvida, do 7.maja.

Javna sednica Komisije za javni uvid Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine održaće se 15. maja u zgradi Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, sala 1, ul. Vladike Platona bb, Novi Sad, sa početkom u 15 časova.

Milisav Pajević