U Vršcu otvoren prvi Zeleni data centar u Srbiji

Energetska efikasnost

Foto: Grad Vršac

Gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović, u prisustvu vlasnika kompanije E-Smart Systems, svečano je pustila u rad Greendata centar u Vršcu, prvi takvog tipa u ovom delu Evrope. Prošle godine započet je projekat sopstvenog data centra „Zelendata“ koji bi trebao da odgovori na sve zahteve tržišta, a ponajviše da zadovolji uslov što manjeg narušavanja naše životne sredine. Ono što Zeleni data centar izdvaja od drugih je korišćenje revolucionarne „Immersion Cooling“ tehnologije hlađenja serverske opreme. U specijalno dizajniranim horizontalnim ormanima američke kompanije „Green Revolution Cooling“, posebno dizajnirani severi su potpuno potopljeni u rashladnu tečnost koja ima 1.200 puta veći toplotni kapacitet od vazduha, što odvođenje toplote čini daleko bržim i efikasnijim.

Gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović je naglasila da je velika čast ukazana gradu što je odabran kao mesto gde će otpočeti jedna nova era u oblasti informacionih tehnologija i dodala da je veoma važno da ova investicija, koja će pružiti šansu mladim i obrazovanim ljudima, napreduje u sredini gde su rođeni i pozvala privrednike iz zemlje i inostranstva da slede primer E-Smart Systems-a i ulažu u ovaj grad.

Radi ilustracije o potrošnji energije u data centru, a naročito o tome kakva ušteda će se postići, navodimo podatak da gotovo 50 odsto ukupne potrošnje električne energije jednog data centra čini potrošnja sistema za hlađenje. U odnosu na vazduhom hlađene data centra, potrošnja rashladnog sistema u Zelenom data centru je smanjena za 90 odsto, odnosno približno za 40 odsto od ukupne potrošnje data centra. Smešten u Tehnološkom parku „Vršac“, „Zelendata“ je projektovan, struktuiran i administriran prema BISCI i AISI standardima.

Osim gradonačelnice Mitrović svečanom otvaranju Zelenog data centra  su prisustvovali i ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, ambasador SAD-a u Srbiji Entoni Godfri, izvršni direktor kompanije „Green Revolution Cooling“ Piter Poulin, direktor za razvoj poslovanja kompanije „Green Revolution Cooling“ Artur Guerera, senior menadžer za razvoj poslovanja kompanije „Supremicro“ Aleksandar Velimirović i inženjer kompanije Vladimir Vuković.

Izvor: Grad Vršac